Augusztusban visszatért idei mélypontjára a GKI konjunktúraindexe

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 22. 11:30

Augusztusban – a jelentős júliusi emelkedés után – a GKI konjunktúraindexe érezhetően csökkent (-3,9-re), s ezzel visszatért idei mélypontjára. A GKI (www.gki.hu) által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások erőteljesen, a fogyasztóiak kismértékben romlottak.

polc2

Augusztusban az üzleti szférán belül mind a négy vizsgált ágazat várakozása kisebb-nagyobb mértékben romlott. Az ipari bizalmi index számottevően (5 ponttal) csökkent, értéke lényegében visszatért a májusi szintre. Egyaránt romlott az elmúlt időszaki termelési helyzet megítélése és a közeljövőre vonatkozó termelési kilátás is. Kedvezőtlenebbé vált a rendelésállomány – de ezen belül az exporté nem – és a készletek megítélése is. Az építőipari bizalmi index – július után – augusztusban is csökkent (3 ponttal), e mutató értéke három éves mélypontra süllyedt. A magasépítő cégek kilátásai számottevően romlottak, míg a mélyépítő cégeké kissé javultak. Az előző háromhavi termelés megítélése augusztusban némileg javult, viszont a rendelésállományé érezhetően kedvezőtlenebb lett. A kereskedelmi bizalmi index értéke 2016 nyolcadik hónapjában tovább csökkent (4 ponttal), így kilépett az elmúlt immár több mint két évet jellemző viszonylag keskeny sávból, ráadásul 2013 novembere óta először került negatív tartományba. Az eladási pozíció megítélése stagnáló készletszint mellett – csakúgy, mint az előző hónapban – most is jelentősen romlott, míg a rendelések várható alakulását is csökkenés jellemezte. A szolgáltatói bizalmi index értéke – a júliusi jelentős emelkedés után – augusztusban visszaesett (3 ponttal), de még így is meghaladja a májusi-júniusi szinteket. A felmérést megelőző három hónap forgalmának megítélése enyhén romlott, a forgalmi kilátások lényegében nem változtak.

A foglalkoztatási szándék mind a négy ágazatban gyengült, különösen erőteljes volt a romlás a szolgáltató szektorban. A négy vizsgált szektor átlagos várakozását kifejező mutató 30 havi mélypontra került. A lakosság munkanélküliségtől való félelme viszont kissé mérséklődött. Az áremelési szándék az iparban és az építőiparban nem változott, a kereskedelem kissé gyengült, míg a szolgáltatások terén erősödött. A fogyasztók inflációs várakozása csökkent. A magyar gazdaság közeljövőben várható helyzetének megítélése augusztusban mind a négy vizsgált ágazatban látványosan javult. A lakosság e téren korántsem ilyen derűlátó, körükben kissé romlottak ezek a kilátások.

A GKI fogyasztói bizalmi index – a júliusi jelentős emelkedés után – augusztusban némileg (2,5 ponttal) csökkent, s így a júniusi szint közelébe esett vissza. Ebben a hónapban a lakosság a következő egy évre vonatkozóan saját várható pénzügyi helyzetét, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlásának lehetőségeit, valamint a várható megtakarítási képességét is az előző hónaphoz képest rosszabbnak ítélte.

Kapcsolódó cikkeink