Átfogó európai életmódprogram indul az elhízás ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 06. 11:40

Május végén a világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózata, az EPODE egy a gyerekkori elhízást Európa-szerte megelőző átfogó projekt elindítását jelentette be. Az OPEN programban 11, a gyermekelhízás ellen fellépő közösségi kezdeményezés kap személyre szabott támogatást. A projekttel közel négymillió európait szándékoznak elérni, köztük egymillió gyermeket és serdülő korút. A cél az, hogy hozzásegítsék az egyént és a helyi közösségeket az aktív és egészséges életmód kialakításához és annak hosszú távú fenntartásához. A projekt létfontosságú, mert Európában jelenleg minden harmadik 11 éves gyermek túlsúlyos vagy elhízott.

epode
Az OPEN projektben Magyarország is részt vesz, rajtunk kívül a következő három évben az alábbi országokban indulnak majd el a túlsúly visszaszorítását célzó programok: Belgium, Ciprus, Észtország, Németország, Olaszország, Svédország, Franciaország, Görögország, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia és Spanyolország.

A programok közül számosan használják az EPODE modellt, amelynek lényege, hogy a gyerekkori elhízást helyi szintű kezdeményezésekkel előzik meg. Főként az egészséges étkezés, aktív játék és kikapcsolódás élvezetével kapcsolatos hétköznapi normák és szabályok kialakításában és elsajátítában segítik a gyermekeket.

Jean-Michel Borys, az EPODE Nemzetközi Hálózat (EIN) európai hálózati igazgatója és főtitkára azt mondta: ”Az EPODE Nemzetközi Hálózatnál úgy gondoljuk, hogy a gyermekkori elhízás kezelésének legígéretesebb módja a közösségi elérésen keresztül lehetséges, az összes érintett mozgósításával, a közösségtől a privát szféráig, a politika képviselőitől a hétköznapi szereplőkig. Ezért az elmúlt 20 évben erőinket arra összpontosítottuk, hogy az összes szektor összehangolásával létrehozzunk és kínáljunk olyan helyi programokat, amelyek valódi változást hoznak a résztvevő családok életébe. Örülünk, hogy támogathatjuk az OPEN projektet és így segíthetünk abban, hogy 2016-ra több százezer gyerek egészséges, aktív életet éljen. ”

Az OPEN projekt keretében kap támogatást például a hét éve Belgiumban elindított VIASANO kísérleti program, amely helyi szereplőkkel működik és 18 belga városban segít a 3 és 12 év közti gyerekeknek az egészséges szokások kialakításában. A program indulása óta 22%-kal csökkent a gyerekkori elhízás a belga kísérleti városokban. Most az OPEN támogatásnak köszönhetően a program tovább bővülhet, amivel így még több gyermeket tudnak majd elérni.

Az EPODE Nemzetközi Hálózat által társfinanszírozott OPEN projektet a Coca-Cola Alapítvány is támogatja, ezzel is segítve az EPODE módszertanának bevezetését.

Kapcsolódó cikkeink