Átfogó ellenőrzés a GMO-gyanúra

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 06. 06. 12:02

Átfogó vetőmag- és vetésellenőrzést kezdeményezett a vidékfejlesztési miniszter, miután felmerült a gyanú, hogy a keleti határon keresztül genetikailag módosított kukorica-vetőmag érkezett illegálisan Magyarországra.

Ruthner Szabolcs, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Világgazdaságot úgy tájékoztatta, hogy a gyanú szerint magánimportról lehet szó.

Ruthner szerint a vetőmagforgalmazók esetében szigorú bejelentési kötelezettség érvényesül. „Minden forgalmazni kívánt vetőmagtételt be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnál. A NÉBIH saját hatáskörben dönt arról, hogy mely tételeket kíván megvizsgálni, és amíg a vizsgálat tart, addig nem lehet a vetőmagot forgalomba helyezni. Egy termelő azonban bármikor kimehet Romániába, és akadály nélkül vásárolhat vetőmagot, amelyet legálisan Magyarországra hozhat, ha az a hazai jogszabályoknak is megfelel.” Az ügyvezető igazgató azt tanácsolja a termelőknek, hogy már bevált és régóta ismert hazai vetőmag-forgalmazóktól vásároljanak.

„Magyarországon a termelőknek a magyar törvényeknek megfelelően kell gazdálkodniuk, a termelőnek el kell számolnia a felhasznált vetőmaggal” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Vancsura József . A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint jóhiszeműen nem lehet a GMO-vetőmag termesztés hibájába esni. „Minden termelőnek nyomonkövethető, a magyar szabványnak megfelelő vetőmagot kell használnia.”

2011-ben kifogásolt területek egy részén nem tárcsázták ki időben a termést, az beérett, és betakarítás után hasznosították is a kukoricát – írta meg akkor a Világgazdaság. A lap birtokába került, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága által 2011 őszén kiállított engedély szerint a szervezet hozzájárulását adta a betakarított, érett kukorica hasznosítására – vagy ahogy a levél fogalmaz: megsemmisítésére. Az engedély szerint a betakarított kukoricamagot hőerőművekben lehetett elégetni, vagy 92 százalékos propionsavas kezelés után állati takarmányként hasznosítani. (B.L., Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink