Átalakulóban a marhahús nemzetközi piaca
Kína továbbra is a legnagyobb marhahús-vásárló a világon, az ázsiai ország várhatóan 2,2 millió tonna marhahúst importál 2020-ban. A piac átrendeződését az is segítette, hogy a koronavírus-krízis erősen befolyásolja az ausztrál vöröshúsok kivitelét, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2019-ben Kína 11%-kal növelte marhahús-fogyasztását, ezzel elérte a 8,33 millió tonnát, míg az egy főre jutó fogyasztás a 2016. évi 4,88 kilogrammról 5,95 kilogrammra nőtt 2019-ben, olvasható a NAK oldalán. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a marhahústermelés tavaly 4%-kal nőtt, teljes mennyisége elérte a 6,67 millió tonna, így 1,66 millió tonna teret hagy a marhahús behozatalának. Ez a marhahús behozatalának 60%-os növekedését jelenti 2018-hoz képest és a tendencia várhatóan folytatódik ebben az évben is, mivel a sertéshús hiánya a kínai piacon az afrikai sertéspestis-válság miatt arra készteti a fogyasztókat, hogy alternatív, helyettesítő termékeket keressenek a sertéshúsra.
Az elemzők 2020-ra 2,2 millió tonnás marhahús-behozatalt várnak a kínai piac keresletének fedezésére. A koronavírus kitörése, a piac lezárásakor Kína januárban és februárban 300 ezer tonna marhahúst importált. A Covid-19 válság idején a kínai fogyasztók 79%-a növelte az otthon főzést, míg csak 4%-uk jelentette a házi készítésű ételek csökkenését. A gazdag kínai fogyasztók 32%-a számolt be a marhahús-fogyasztás növekedéséről és csak 5%-uk csökkentette a fogyasztását.
Kapcsolódó cikkeink
Az AI-ban látják az értékesítés növelésének jövőjét a kínai kereskedők
A kínai e-kereskedelmi szektor egyre nagyobb mértékben alkalmazza a mesterséges…
Tovább olvasom >Egymilliárd dolláros iparággá válhat a közösségi kereskedelem 2028-ra
Egy új tanulmány szerint a közösségi kereskedelmi (social commerce) piac…
Tovább olvasom >Kína nyújtotta be eddig a legtöbb GenAI szabadalmat
A Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) legfrissebb jelentése szerint 2014 és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >