Átadták a Gyulakonyha új épületét

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 16. 09:32

A közétkeztetés kulcsszerepet játszik Magyarország élelmiszer-ellátásában – mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Gyulán, ahol átadta a 725 millió forintból megépült, napi 4500 adag ebédet készítő Gyulakonyha Nonprofit Kft. új épületét.

1,5-2 millió ember napi étkezését biztosítják

Nobilis Márton közölte, országosan mintegy tízezer főző- és tálalókonyhán 1,5-2 millió ember napi étkezését biztosítják. A közétkeztetésre fordított keret 2010 óta megháromszorozódott, idén 100 milliárd forint.

2022. január 1-jén 60, idén január 1-jén pedig 80 százalékra emelték a közétkeztetésben kötelezően használandó hazai termékek arányát – emlékeztetett. A helyi termékek és termelők bevonása a helyi gazdaságot, egyúttal a vidéki életminőséget javítja – jegyezte meg.

Az államtitkár követendő példának nevezte, hogy a gyulai önkormányzat nem a közétkeztetés kiszervezése mellett tette le a voksát, amely által egészségesebb ételek kerülnek a gyulaiak asztalára.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a beruházásra az önkormányzat 468 millió forintot nyert el az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből, 277 millió forintot a kormányzat többlettámogatásként biztosított, az önkormányzat 49 millió forint önerőt adott hozzá.

Kifejtette, az épületet még a városi tanács adományozta a Ganz gyárnak, itt 1979-1992 között vasútbiztosító berendezésekhez szükséges jeladókat gyártottak. 1992. december 31-én szűnt meg a relégyár, az épület azóta üresen állt. Ám mai árfolyamon számolva 24 milliárd forint értékű keretbiztosítéki jelzálogot jegyeztek be rá, amelyre a Magyar Fejlesztési Bank volt a jogosult, emiatt 1,5 évig tartottak a tárgyalások arról, hogy az önkormányzat „reális áron” vehesse meg az épületet. Ez 2018. november 15-én sikerült 41 millió forintért – mondta.

Görgényi Ernő szólt arról, hogy a városvezetés fontosnak tartja az egykori ikonikus helyi épületek megmentését, erre példa az Almásy-kastély és a Vigadó helyreállítása, a Húskombinát megmentése vagy az alispáni lak és a Máriás-ház jelenleg is zajló rekonstrukciója.

Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Gyulakonyha Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, naponta 4500 adag ebédet főznek, külön menüt készítenek az óvodások, az általános- és középiskolások, valamint az idősek számára. Tavaly összesen 1,5 millió adag étel hagyta el a konyhát.

Figyelnek az ökológiai lábnyomra, a kiszállítást két, tavaly beszerzett elektromos járművel végzik. Jövőre szakács tanulókkal is foglalkoznak majd, mert fontosnak tartják az utánpótlás képzését is.

Jelenleg 61 alkalmazottjuk van; 7 kollégájuk összesen 13 mesterlevéllel rendelkezik. A húst a Gyulahús Kft. szállítja nekik, a tojást és számos zöldségfélét helyi termelőktől vásárolnak – emelte ki az ügyvezető.

Kovács József (Fidesz) országgyűlési képviselő és Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója azt emelte ki, hogy az új konyhában 21. századi fine dining technológiával tudnak dolgozni.

A kivitelezés tavaly január 10-én kezdődött, a gyulai Futizo Kft. végezte a munkálatokat a szintén helyi tervező, Gyimesi Márton tervei alapján. Az épület használatbavételi engedélyét idén február 11-én kapták meg.

A beruházás része volt az épület hőszigetelése, a nyílászárócsere, a fűtésrendszer felújítása, a burkolatok cseréje, és a telken öt parkoló kialakítása. Közel négyszáz négyzetméter új épületrésszel bővítették is a területet.

Az ingatlan alsó részén áruátadó és -átvevő részt hoztak létre, külön helyiségben veszik át a húst, a zöldséget, a szárazárut. Itt található maga a konyha és a raktárak. A felső szinten az irodák, egy önkormányzati irattár, a kazánház, a gépház, az öltözők és a mosókonyha kapott helyet.

Egy korszerű a szellőztető rendszer télen-nyáron 22 fokot biztosít az ott dolgozók számára. Beszereztek 14 új, automata gázüzemű gőzüstöt, négy gőzpároló sütőt, két 120 literes pirítósütőt, dagasztógépet, vákumozó berendezést, emellett tizenegy hűtő és két fagyasztó segíti a munkát.

Kapcsolódó cikkeink