Aratják az őszi búzát Zala vármegyében

Szerző: STA Dátum: 2023. 07. 19. 09:30

Megkezdődött a közel 31 ezer hektáron termelt őszi búza aratása Zala vármegyében. Eddig 6 ezer hektáron takarították be a termést, az átlaghozam 5,6 tonna hektáronként – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.

(Fotó: Pixabay)

A repce hektáronkénti átlagtermése 2,8 tonna: a 12 ezer hektáros vetésterületen 9 ezer hektárt vágtak le – tájékoztatott Sabján Krisztián. Őszi árpából átlagosan 5,3 tonna termett hektáronként, a közel 7 ezer hektáros területen már végeztek az aratással. A tavaszi árpa több mint 70 százaléka is magtárakba került, a 750 hektáros vetésterületen 4,8 tonna a hektáronkénti átlaghozam. A 695 hektáron termelt tritikálé 20 százalékát takarították be, a hektáronkénti átlagtermés 5,2 tonna volt. A rozs hektáronkénti átlaghozama 3,9 tonna, a 106 hektáros terület egyharmadán végeztek az aratással – fűzte hozzá.

A tavaszi becslések idején őszi kalászosokból jó termésre számítottak a gazdák, de a hirtelen jött kánikula miatt sok a kényszerérett mag

A viharos időjárás sok helyen megdöntötte a vetést, a termés egy részét a modern kombájnok sem tudják betakarítani – jelezte a NAK vármegyei elnöke. Kitért arra is, hogy a viharok miatt többször le kellett állítani az aratási munkákat. Zala vármegyében mintegy 30 ezer hektáron kukoricát, 9 ezer hektáron pedig napraforgót termelnek. A sok csapadék és a magas hőmérséklet hatására a tavaszi vetések szépen fejlődnek és jó termést ígérnek.

MTI

 

Kapcsolódó cikkeink