Aratják az őszi búzát Zala vármegyében
Megkezdődött a közel 31 ezer hektáron termelt őszi búza aratása Zala vármegyében. Eddig 6 ezer hektáron takarították be a termést, az átlaghozam 5,6 tonna hektáronként – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.

(Fotó: Pixabay)
A repce hektáronkénti átlagtermése 2,8 tonna: a 12 ezer hektáros vetésterületen 9 ezer hektárt vágtak le – tájékoztatott Sabján Krisztián. Őszi árpából átlagosan 5,3 tonna termett hektáronként, a közel 7 ezer hektáros területen már végeztek az aratással. A tavaszi árpa több mint 70 százaléka is magtárakba került, a 750 hektáros vetésterületen 4,8 tonna a hektáronkénti átlaghozam. A 695 hektáron termelt tritikálé 20 százalékát takarították be, a hektáronkénti átlagtermés 5,2 tonna volt. A rozs hektáronkénti átlaghozama 3,9 tonna, a 106 hektáros terület egyharmadán végeztek az aratással – fűzte hozzá.
A tavaszi becslések idején őszi kalászosokból jó termésre számítottak a gazdák, de a hirtelen jött kánikula miatt sok a kényszerérett mag
A viharos időjárás sok helyen megdöntötte a vetést, a termés egy részét a modern kombájnok sem tudják betakarítani – jelezte a NAK vármegyei elnöke. Kitért arra is, hogy a viharok miatt többször le kellett állítani az aratási munkákat. Zala vármegyében mintegy 30 ezer hektáron kukoricát, 9 ezer hektáron pedig napraforgót termelnek. A sok csapadék és a magas hőmérséklet hatására a tavaszi vetések szépen fejlődnek és jó termést ígérnek.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Agrárkamara: az egységes kérelmek kétharmadát idén is a kamara segítségével adták be a gazdák
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek…
Tovább olvasom >A kormány mindent megtesz azért, hogy ukrán gabona ne kerülhessen többet Magyarországra
A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarországra még egyszer…
Tovább olvasom >A jövő már elkezdődött – Gondolatok az Innovációk napjáról
Hogyan formálják az innovációk a kereskedelem és az élelmiszeripar jövőjét?…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >