Áprilisban az előző havi rekordszinten stagnált az euróövezeti infláció

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 05. 18. 11:12

A végleges adatok szerint áprilisban az előzetes értéknél kissé alacsonyabb infláció alakult ki az euróövezetben, így az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján megmaradt az előző havi, 7,4 százalékos rekordszinten.

 

Stagnált áprilisban az euróövezeti infláció

Egy évvel korábban, 2021 áprilisban a ráta 1,6 százalék volt. Az előzetes becslés alapján 7,5 százalékos inflációra lehetett számítani áprilisban az euróövezetben.
Az infláció már több mint háromszorosan meghaladja az EKB 2 százalékos célját, és várhatóan nem fog egyhamar visszatérni arra a szintre. Az Európai Bizottság szerint az infláció 2022-ben 6,1 százalék lesz, majd 2023-ban 2,7 százalékra csökken.

Az euróövezeti inflációhoz az energiaárak emelkedése áprilisban 3,70 százalékponttal, márciusban 4,35 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatások 1,38 százalékponttal, az élelmiszerek, alkohol és dohánycikkek árának az emelkedése 1,35 százalékponttal, a nem energetikai ipari termékek pedig 1,02 százalékponttal járultak hozzá az áprilisi inflációhoz.

Az energiaárak az előző havihoz képest 4,0 százalékkal csökkentek áprilisban az euróövezetben, az egy évvel korábbihoz képest 37,5 százalékkal emelkedtek. Márciusban 44,3 százalékkal emelkedtek az energiaárak éves bázison.

Energiaárak nélkül a fogyasztói árak áprilisban 1,3 százalékkal haladták meg a márciusit, és 4,1 százalékkal az előző évit. Márciusban 3,4 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak az euróövezetben.

Az Európai Unió éves inflációja 2022 áprilisában 8,1 százalék volt, szemben a márciusi 7,8 százalékkal. Egy évvel korábban a ráta 2,0 százalék volt.

Az előző havihoz képest áprilisban az euróövezetben 0,6 százalékkal, az Európai Unióban 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A legalacsonyabb éves áremelkedést Franciaországban és Máltán regisztrálták áprilisban, egyaránt 5,4 százalékost. Finnországban 5,8 százalék volt az áprilisi infláció. A legmagasabb éves áremelkedést Észtországban regisztráltak, 19,1 százalékost, Litvániában 16,6 százalékost, Csehországban pedig 13,2 százalékost. Márciushoz képest az éves infláció három tagállamban csökkent, kettőben változatlan maradt, huszonkettőben pedig emelkedett. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink