Április 8-ig mondhatják el a gazdák észrevételeiket az Európai Bizottságnak

Szerző: STA Dátum: 2024. 03. 14. 10:15

Az Agrárminisztérium minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak.

(Fotó: Pixabay)

Magyarország azonnal reagált, amikor 2024 februárjában a széles körű európai gazdatüntetések nyomán, az elmúlt egy év tapasztalatai alapján felmerült a lehetősége a Közös Agrárpolitika 2023-tól alkalmazandó új szabály- és eszközrendszere egyszerűsítésének. Az EU belga elnöksége felé 45 érdemi javaslatot fogalmazott meg hazánk a gazdálkodókra nehezedő szigorú előírások és adminisztratív terhek enyhítése, továbbá a kötelező ellenőrzések csökkentése érdekében. Az Európai Bizottság márciusban egy online felmérést indított annak érdekében, hogy közvetlenül az uniós gazdáktól szerezze be a véleményüket, észrevételeiket a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében nyújtott pénzügyi támogatásokhoz kapcsolódó eljárásokról és szabályokról, valamint az élelmiszer- és mezőgazdasági szabályozásokról az EU-ban. A magyar gazdálkodók április 8-ig közvetlenül az Európai Bizottság felé is értékelhetik az egyes támogatási előírások bonyolultságát vagy éppen a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot kapcsán megállapított követelmények, illetve az egyéb környezetvédelmi és egészségügyi követelmények alkalmazásának nehézségeit.

Fontos, hogy magyar mezőgazdasági termelők tapasztalatai és véleménye, javaslatai ne csak a magyar kormányzat, hanem Brüsszel számára is legyen ismert. Minél több európai gazdálkodó ad valós képet a helyzetéről és álláspontjáról, annál nagyobb eséllyel nyílik lehetőség érdemi és hatékony intézkedések kidolgozására uniós szinten. A 2024. évi „Egyszerűsítés – a mezőgazdasági termelők nézőpontja” elnevezésű kérdőív ezen a linken érhető el, (a magyar nyelvű változat a képernyő felső kék sávjának jobb sarkában választható ki), amelynek kitöltése legfeljebb 20 percet vesz igénybe.

AM

Kapcsolódó cikkeink