Anglia legnagyobb kikötőjének sztájkja karácsonyig is fennakadást okozhat a szupermarketekben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 08. 22. 06:06

A szupermarketek még nagyobb káoszra készülnek az ellátási láncban a Felixstowe kikötőben tartó nyolcnapos sztrájkot követően. A kikötő Nagy-Britannia legnagyobb globális kereskedelmi átjárója, és a sztrájk széles körű ellátási zavarokat okozhat: egyes szakértők szerint egészen karácsonyig érintheti az importot és az exportot.

Világviszonylatban gondok vannak az ellátási láncokkal

Egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a fogyasztók bizonyos árukból újabb hiányokkal és még magasabb árakkal szembesülhetnek, a megugró infláció mellett, amely már most is sújtja a nehéz helyzetben lévő fogyasztókat. A suffolki kikötő 1900 dokkmunkásának kivonulása okozhatja a legnagyobb hatást a többi megmozdulás mellett: több mint 200 000 vasúti és londoni metrómunkás, buszsofőr, a Royal Mail kézbesítő személyzete, a posta és a BT dolgozói, valamint a szemétszállítók is sztrájkolnak.

A sztrájk következményei a kikötőben a becslések szerint akár 700 millió fontba is kerülhet a kereskedelmi kiesés. A világ legnagyobb hajózási társasága, a Maersk megkezdte a kikötői járatok törlését, és a forgalmat európai kikötőkbe, köztük Antwerpenbe, Le Havre-ba és Londonba tereli a Temzén.

A Russell kereskedelmi tanácsadó cég Felixstowe augusztusi forgalmának elemzése szerint a ruházati és elektronikai alkatrészek valószínűleg a legsúlyosabban érintett áruk közé tartoznak.

A Russell ügyvezető igazgatója, Suki Basi a következőket nyilatkozta: „A brit vállalatok nagymértékű kitettsége a zavar miatt az „összekapcsolt kereskedési kockázati kitettség” aktuális példája. A fennakadás tovagyűrűző hatásokat vált ki az egész gazdaságban, az ellátási láncok megszakadásától a potenciálisan magasabb fogyasztói árakig. A világ kikötői torlódásokkal néznek szembe a járvány okozta lemaradás miatt. Ezek a sztrájkok növelhetik a lemaradást.”

Retail Gazette

Kapcsolódó cikkeink