Amerikába mentem

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 21. 08:00

A magyar szakácsszakma legtehetségesebb fiatal képviselői között számon tartott Kovács Lázár sok mindent elért, amit itthon elérhet az, aki a tűzhely mellett kötelezte el magát. Médiasztárrá nőtte ki magát, és már saját háza, a Lázár vendéglője is szerzett elismerő okleveleket. Így sokakat meglepett talán, hogy a nyár végén vándorbotot ragad, és meg sem áll az Újvilágig, ahol a washingtoni magyar nagykövetség konyhafőnökeként dolgozik majd.– Pályafutásomra egykori mestereim közül Kalla Kálmán volt a legnagyobb hatással. Akik jártak már nálam, láthatták, hogy képe a konyhában és a vendégtérben is megtalálható. Döntésemben szerepet játszott, hogy ő is dolgozott ezen a konyhán, és én most ezen az úton is követhetem példaképemet…
Lázár nagy kihívásnak és lehetőségnek tekinti az amerikai munkát, és mint elmondta, az időt nem csak főzéssel szeretné eltölteni. Tervei szerint felkeres sok „élvonalbeli” vendéglátóhelyet, tanulmányozni fogja a meghatározó éttermekben dolgozó séfek munkáját. Sőt, szinte bizonyos, hogy még iskolába is jár majd, hiszen tudja: bőven van még tanulnivalója, Amerikában pedig lesz kitől…
– Végre nem kell megosztanom magam a szakmai, a média és az üzleti ügyek intézése között. Szeretném tanulmányozni a szakképzés módszertanát, de ha csak a Food Channel tévéműsorait követem, már abból is rengeteg hasznos tapasztalatot gyűjthetek.
És ha ehhez még hozzátesszük, hogy 2009 Washingtonban és New Yorkban a magyar kultúra éve lesz, egyáltalán nem kizárt, hogy az itthon rutinos tévészereplővé vált séf felbukkanhat az amerikai nézők televízióinak képernyőjén is.
És hogy mi lesz a budapesti vállalkozás sorsa? Nos, a Lázár vendéglője nem zár be. Ha nem talál megfelelő átvevőt, akkor húgai irányítása alá helyezi azt.
– Nem akarom mindenáron eladni az üzletet, csak ha olyan partnerre akadok, aki megfelelő szakmai biztonságot és biztos jövőképet ad munkatársaimnak az elkövetkezendő évekre.

Kapcsolódó cikkeink