Amerika jövő nyárra elismerheti Magyarország sertéspestis-mentességét

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 10. 13:30

Az Egyesült Államok 2012 nyaráig elismerheti Magyarország sertéspestis-mentességét, ami fellendítheti a tengerentúlra irányuló magyar agrárkivitelt – jelentette ki Washingtonban az MTI-nek Fazekas Sándor vidékfejlesztési, miután szerdán az amerikai mezőgazdasági tárca illetékeseivel tárgyalt.

“Magyarország mentes a sertéspestistől, mégis egy olyan ország-csoportban szerepel, amelyből emiatt bizonyos termékek Amerikába való exportja kizárt” – mondta Fazekas Sándor, aki Illés Zoltán államtitkár társaságában mások mellett Max Holtzman amerikai mezőgazdasági minisztériumi államtitkárral folytatott megbeszélést.

“Biztatóak a kilátásaink, Holtzman államtitkár úr is jelezte, hogy 2012 nyaráig reményei szerint konkrét döntés születik a mentesség elismeréséről” – mondta a miniszter.

Fazekas Sándor szerint a tilalom az olyan hústermékeket érinti, amelyekből Magyarország exportál az olyan nagyigényű, minőségi piacokra is, mint amilyen Svédországé. A sertéspestises országok listáján való szereplés megakadályozza a kolbászok, a füstölt sonkák, a fagyasztott sertéshús, az élősertés és szaporítóanyag-exportot – emiatt mangalica sem szállítható az Egyesült Államokba.

“Elsőrendű érdekünk, hogy bővítsük az amerikai exportot, ami elősegítheti, hogy növeljük az állattartást Magyarországon. Ezen a területen versenyképes termékeink vannak. Az adminisztratív akadályok azonban az exportot teljes mértékben meg tudják gátolni” – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter, aki emlékeztetett rá, hogy jelenleg a magyar húsipari vállalatok közül csak a Pápai Hús és a Pick Szeged van bent minőségi termékekkel az amerikai piacon.

A miniszter rámutatott, hogy Magyarországot néhány baromfibetegséggel kapcsolatban sem az igazságnak megfelelő, “mentes” kategóriába sorolták be az Egyesült Államokban, ami gátolja a többi között a libamáj exportját. Fazekas Sándor elmondta, hogy a kormányzati delegációval párhuzamosan Kiss István, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója a magyar borkivitel lehetőségeiről tárgyalt Washingtonban.

“Az a célunk, hogy egy egész prémium magyar termékcsaládot jutassunk ki az amerikai piacra, ami nem megy könnyen, de sokaknak már sikerült hasonló” – mondta Fazekas Sándor. A miniszter rámutatott, hogy az egész magyar mezőgazdaság exportkapacitása összesen 2-3 millió ember ellátására lenne elegendő, ezért a cél nem az, hogy mind a 50 amerikai tagállamban megjelenjenek a magyar agrártermékek.

“Magas árfekvésű, minőségi termékeket kell ide kihoznunk, amelyek azokban a gócpontokban érdemes teríteni, ahol a legmagasabb a vásárlóerő. Én elsősorban a keleti partra gondolok, illetve néhány más nagy és gazdag centrumra” – mondta a tárcavezető.

Fazekas Sándor beszámolója szerint tárgyalópartnerei tudomásul vették, hogy Magyarország alkotmányos szinten is deklarálta GMO-mentességét. Tájékoztatást kértek az idén lelepleződött, több ezer hektárnyi magyarországi GMO-szennyezettség és a vonatkozó szabályozás ügyében, aminek a miniszter eleget tett.

“Bizakodó vagyok, hogy jövőre már nem lesz ilyen probléma, hiszen a szabályozás már ismert, a kellő idő rendelkezésre állt és a GMO vonatkozásában már mindenki óvatosabb” – mondta a vidékfejlesztési miniszter.

A magyar vidékfejlesztési tárca vezetőinek washingtoni tárgyalásain szó esett az amerikai agrártámogatási kormányzati rendszer néhány Magyarországon is alkalmazható eleméről, a mezőgazdasági termelés tervezhetőségéről, a kockázatbiztosításról és agrárpiaci árak ingadozásának kezeléséről, valamint az uniós közös agrárpolitikáról. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink