AM: Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez
Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez – mondta Nagy István agrárminiszter az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján a tárca pénteki közleménye szerint.
Az AM közölte: a FAO hetedik, Budapesten rendezett regionális tanácskozását Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, a konferencián a családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került.
A tárcavezető elmondta, Magyarország büszke arra, hogy a FAO-val kötött megállapodás alapján igyekszik hozzájárulni a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez, elősegítve ezzel a mezőgazdasági termelés hatékonyságát, az élelmiszerhiány csökkentését, valamint azt, hogy minden ország polgára a szülőföldjén boldogulhasson. A tárca a szakmai tudásátadáson keresztül tudja leghatékonyabban támogatni a nehéz helyzetben lévő országokat, többek között agrár-szakterületi ösztöndíjakkal és szakképzéssel – tette hozzá.
Az agrárminiszter kiemelte a családi gazdaságok fontos szerepét a mezőgazdaságban. Hangsúlyozta, hogy a fenntartható mezőgazdaság megvalósításában megoldást jelenthet, ha a globális élelmiszerkereskedelem helyett a nemzeti mezőgazdaság, a helyi termékek kínálta megoldások részesülnek előnyben, segítve ezzel a vidék népességmegtartó erejét. Magyarország számára kiemelten fontos a természeti erőforrásokkal, így például a termőfölddel való fenntartható gazdálkodás, amely nélkül hosszú távon nem biztosítható, hogy megfelelő mennyiségben egészséges élelmiszereket termeljünk- jelentette ki.
A közlemény szerint Vlagyimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese és regionális képviselője elmondta: a hasonló események, ahol különböző országok, szektorok és területek képviselői jönnek össze, a kormányzati szinttől a magánszektorig, kiváló lehetőséget biztosítanak az információcserére. Hozzátette: a FAO a kormányokkal együttműködve mindenki számára elérhető egészséges és fenntartható jövőn dolgozik.
A tanácskozáson áttekintették a FAO jelenlegi és jövőbeni tevékenységét, prioritásait a régióban, beleértve az egész térséget átfogó kezdeményezéseit a kistermelőkről és családi gazdaságokról, az agrárkereskedelemről és a fenntartható természeti erőforrások kezeléséről. Az európai és közép-ázsiai régió országainak kormányzati képviselői mellett az üzleti, akadémiai és civil szférából érkező szakértők vettek részt az Agrárminisztérium és a FAO által szervezett kétnapos rendezvényen – közölte az AM. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Fontos csatát nyertünk a magyar elnökség vezetésével a mezőgazdasági tanács ülésén
Egy fontos csatát megnyertünk a magyar elnökség vezetésével a mezőgazdasági…
Tovább olvasom >Január 1-jétől a felvásárlóknak 30 napon belül ki kell fizetni a termelőket
A 30 napos fizetési határidő a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én délig
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én, a…
Tovább olvasom >Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >