AM: fenntartható halgazdálkodás a Balatonon
Az idei haltelepítések is megkezdődtek, csak pontyból például már több mint 3 tonna került a Balatonba. A tervek szerint ezt további 7 tonna követi még tavasszal, azonban a saját termelésű hal zöme a telepítés fő időszakában, ősszel kerül a tóba – ismerteti az Agrárminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A szaktárca tájékoztatott arról, hogy Szentpéteri Sándor részt vett a fonyódi haltelepítésen, ahol ezúttal 5 tonna ponty került a vízbe. Az erdőkért felelős helyettes államtitkár elmondta: a társaság kifogástalanul végzi a tó horgászati hasznosítását, a horgászigények teljes kiszolgálását. Ezt alátámasztja az értékesített terület jegyek száma és árbevétele, valamint a horgászfogások és a haltelepítések adatai.
Felhívta a figyelmet: a horgászfogások megmutatják, hogy a kereskedelmi halászat beszüntetésével halban mennyire gazdaggá vált a „magyar tenger”. A fogási naplók összesítése szerint 2019-ben több mint 750 tonna halat fogtak ki a horgászok a Balatonból. A szakszerű halgazdálkodásnak köszönhetően pedig már a nagytestű halak sem számítanak ritkaságnak, tavaly például 111 darab 20 kilogramm feletti ponty fogását jelentették be a balatoni horgászok, 2020 novemberben pedig egy balatonszepezdi 32,22 kilogrammos egyeddel megdőlt a hivatalos balatoni pontyrekord is.
Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint ismertette: a társaság horgászjegy-bevétele 2020-ban már a milliárd forintos értéket közelítette, és idén ennek már mintegy harmada megvalósult.
Fontos fejlesztés, hogy az idei évtől a balatoni területi horgászjegyek a MOHOSZ által üzemeltetett horgaszjegy.hu oldalon érhetőek el, ezt a horgászok saját maguk is beszerezhetik online, de az ilyen szolgáltatást nyújtó horgászboltok segítségével is hozzájuthatnak (offline) – tájékozatott a vezérigazgató.
Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke hangsúlyozta, hogy fontos felhívni a figyelmet a halfogyasztás fontosságára. A hal nemcsak finom és könnyű fogás, nagyon egészséges, csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet például a stressz leküzdésében vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát, sőt az allergiás megbetegedések megelőzésében is segíthet.
A tavaszi és nyári időszakra a halellátás biztosított – jelentette ki az elnök. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kishajós megállópont-hálózat létesül a Balaton déli partján
Dél-Balatoni Vízi Kör néven hat állomásból álló kishajós megállópont-hálózat létesül…
Tovább olvasom >A Balaton és a kékszőlő
„A fogyasztók manapság a nagyon magas minőségű, könnyedebb vörösborokat keresik,…
Tovább olvasom >Új képzéssorozat a balatoni turizmusért: gyakorlatközpontú tréningek Keszthelyen
A balatoni turizmus fejlődésének egyik kulcsa a szolgáltatók versenyképességének növelése…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szétzilált piac, bizonytalan jövő – súlyos következményekkel járhat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >Kiderült, melyik a reklámpiac legerősebb hónapja
Továbbra is a november a legerősebb hónap a reklámpiacon –…
Tovább olvasom >A GKI 2-2,5%-os gazdasági növekedést vár 2025-ben
A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2025-re 2-2,5%-os GDP-növekedést prognosztizál, amely a külpiaci…
Tovább olvasom >