AM-államtitkár: elkerülhetetlen a precíziós termelés a mezőgazdaság versenyképességéhez

Szerző: STA Dátum: 2024. 02. 07. 09:30

Nem kerülheti el az adatalapú és precíziós technológiák alkalmazását az a gazdálkodó, aki a nemzetközi piacon akar versenyben maradni – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságértért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Prega Konferencia és Kiállítás szervezőinek keddi közleménye szerint.

(Fotó: Pixabay)

A precíziós gazdálkodással és agrárdigitalizációval foglalkozó rendezvény keddi megnyitóján Feldman Zsolt kijelentette, hogy a mai viszonyok között a siker feltétele a termelői tudatosság, a megújulási képesség, az átgondolt és felelős vállalkozói döntés. A mezőgazdaságban egyszerre kell tekintettel lenni a termelési és gazdasági kérdésekre, a klímaváltozásra és a fenntarthatósági szempontú szabályozásokra – írták.

A közlemény szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szintén a precíziós gazdálkodásban látja az agrárium jövőjét

Hozzátette, hogy az utóbbi években sokat fejlődtek az informatikai eszközök, egyre több a felhasználóbarát, mobilalkalmazáson keresztül kezelhető, döntéshozatalt segítő megoldás, és a termelők is egyre nyitottabbak az új technológiákra, látva azok előnyeit, hatékonyságát. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az újítások bevezetése előtt érdemes körültekintően tájékozódni, érdemes például a kamara által vezetett névjegyzék szaktanácsadóinak segítségét kérni.

Bolyki Bence, a konferenciát szervező Agroinform.hu ügyvezetője a Prega nagy előnyének tekinti, hogy személyes kapcsolatok kialakítására ad lehetőséget

A résztvevő agrárvállalati döntéshozók közvetlenül értesülhetnek a digitalizációval foglalkozó szakemberek szolgáltatásairól, kutatási eredményeiről az évről évre megújuló, innovatív ötleteket bemutató programsorozaton – fogalmazott. A Prega három napon keresztül várja a látogatókat Budapesten, a több mint 800 résztvevő 13 szekcióban és 4 workshopon több mint 100 előadóval találkozhat. Az előadások szüneteiben több mint 40 kiállítási standon ismerhetők meg az agrárium digitális átállásához kapcsolódó legújabb fejlesztések, megoldások. A rendezvény fővédnöke Nagy István agrárminiszter – olvasható a közleményben.

MTI

Kapcsolódó cikkeink