Álmodozások kora
Az idén 14. alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda tulajdonosának Álmodozó fantázianevű alkotása nyerte – a cukrásszal eredményeiről, terveiről beszélgettünk.
A cikk a Trade magazin 2025/12-2026.01. lapszámában olvasható.
– Hogyan lett cukrász?

Kovács Alfréd az eredményhirdetésen
– Soha nem terveztem, hogy cukrász leszek. Húsz évig fotósként dolgoztam, szerettem is, de a COVID gyakorlatilag lenullázta az addigi munkámat. Elkezdtem sütögetni, felelevenítettem az emlékeimet! Gyerekkoromban nagymamánktól tanultam a konyha rejtelmeit, így vált a sütés szeretete az életem részévé. Feltettem a munkáimról készült képeket a Facebookra – és elindult valami.
– Mi vitte a csúcsra?
– Szerintem az, hogy nem féltem elölről kezdeni: iskolapadba ültem, rengeteget dolgoztam, és mindig igyekeztem tanulni a hibáimból. Hiszek abban, hogy kockáztatni kell, és bízni a saját megérzéseinkben.
– Milyen más elismerései vannak? Melyikre a legbüszkébb?
– Két országos díj a legfontosabb számomra: Magyarország Tortája 2024 a Mákvirággal, és Magyarország Cukormentes Tortája 2025 az Álmodozóval. Mindkettő különleges, de talán az Álmodozóra vagyok a büszkébb, mert sokkal összetettebb szakmai problémát kellett megoldani hozzá. Ugyanakkor a Mákvirág a kedvenc ízvilágom még mindig; nagyon közel áll hozzám – így aztán nem is tudok különbséget tenni.
– Milyen pluszt kapott a győzelemtől?
– A legerősebb plusz az volt, hogy a vendégek szinte azonnal megrohamozták az üzletet. A pult kiürült, a forgalmunk sokszorosára nőtt. A legnagyobb elismerés szerintem ma az, ha a vendég visszajön, és azt mondja: „Ez fantasztikus volt, kérek még.” A díj szép, de a visszatérő vendég a valódi siker.
– Miből merít inspirációt?
– Az inspirációt sok minden adja: a régi magyar sütemények világa, a saját emlékeim, a mesterek tanácsai, és néha teljesen váratlan dolgok – mint egy mákmező vagy akár egy álom, az Álmodozó esetében.
– Mennyire jelenhetnek meg a világtrendek a magyar cukrászatban?
– Szerintem technológiában és kivitelezésben meg tudnak jelenni, de az ízvilág terén óvatosnak kell lenni. A magyar vendég szereti a tradicionális ízeket, ezt tiszteletben kell tartani. A cél az, hogy a sütemény modern legyen, de mégis magyar.
– Milyen árat hajlandó ma a vásárló megfizetni egy szelet tortáért?
– A vásárló a minőséget keresi, és hajlandó fizetni érte. Ma egy prémium tortaszelet 1500–2000 Ft között mozog, a győztes torták is magasabb áron mozognak – és gond nélkül elkelnek.
– Mit tart a szakma legégetőbb problémáinak?
– A legégetőbb problémák a jól képzett munkaerő hiánya, az alapanyagárak ingadozása, a magas energiaárak és a szakmai utánpótlás hiánya. A cukrászat hazai színvonala ugyanakkor magas. Sok tehetséges cukrász van, de kellene még több, bátor újító szellem.
– Mik a tervei a közeljövőben?
– Nincsenek hosszú távú vízióim. A célom az, hogy az Édes Vonal stabil, minőségi cukrászda maradjon, és egy erős, önálló csapatot építsek. Szeretek a lehetőségekre reagálni keresem az új kihívásokat!
– Meddig szeretne még versenyezni?
– Addig versenyzek, amíg van bennem játék és kíváncsiság. Egyszer szívesen kipróbálnám magam egy nemzetközi versenyen, de csak akkor, ha valóban különlegeset tudok felmutatni. Nem versenyzek csak azért, hogy versenyezzek! Szeretem, ha van tétje annak, amit csinálok. A végső cél mindig ugyanaz, olyan tortát készíteni, amit az emberek szeretnek.
Ízek és karakterek
Az MCI így jellemezte az Álmodozót: a torta békebeli hangulatot áraszt, olyan klasszikusok ízvilágát idézi fel, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi. Ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut, enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A rétegek között rejtőzik a csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.
Kapcsolódó cikkeink
Többet főznének az X- és Y-generációk tagjai
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Magyarországra érkezett a Sensobus
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Éttermi minőség?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszatérés a klasszikus bárkultúra alapjaihoz: megnyitott a Lazy Lion bár az Adria Palotában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Avokadó van és lesz! – A nap képe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kókuszfarm to table – A nap videója
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

