Almalé lesz az étkezési almából

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 03. 21. 11:20

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy – kármentés gyanánt – Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak – olvasható a Világgazdaság Online-on.


Az európaihoz hasonló helyzet van az almapiacon Magyarországon is, a szokásosnál több alma van még a hűtőtárolókban – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Ebből adataik szerint néhány tízezer tonnának nem látszik a piaca – néhány napja Rácz Imre, az agrárkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke százezer tonna eladatlan almáról beszélt. Nehezíti a helyzetet, hogy az egész európai piac telített almával, így a megszokott belföldi értékesítési csatornákon kívül más levezetési lehetőség nincs – mondta Apáti Ferenc.


Az alma iránt közepes a kereslet, ráadásul a tételek mintegy háromnegyede csak akciókban, relatíve alacsony árakon értékesíthető az áruházláncoknak.

Azok a termelők pedig, akik nem rendelkeznek áruházlánci beszállítási lehetőséggel, a közvetítő kereskedelem irányába próbálják eladni az almát, de csak meglehetősen alacsony – Apáti Ferenc megfogalmazása szerint az értékesítési hajlandóság alsó határáig lenyomott –, kilogrammonként nettó 40-60 forintos áron tudják értékesíteni. Súlyosbító tényező, hogy az átlagosnál nagyobbak a tárolási veszteségek. Az ősszel betárolt étkezési alma 10-30 százalék veszteséggel tárolható ki, olyan mértékű a romlás, a héj- és a húsbarnulás. (vg.hu, Kelemen Zoltán)

Kapcsolódó cikkeink