Alacsonyabb gazdasági hangulatindex mellett is lendületes növekedést vár Németországban a ZEW

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 06. 10. 11:09

A várt növekedés helyett csökkent a ZEW gazdaságkutató intézet júniusi német gazdasági hangulatindexe a májusban elért 21 éves csúcsról. A felmérés alapján azonban ezzel együtt is lendületes fellendülésre lehet számítani a következő hat hónapban Németországban.

 


A német gazdasági hangulatindex (ESI) 79,8 pontra csökkent a májusban elért 84,4 pontos 21 éves csúcsról. A piac növekedésre, 86,0 pontra számított júniusra vonatkozóan.

A felmérésbe bevont mintegy háromszáz intézményes befektetőnek az aktuális németországi helyzetről alkotott véleménye viszont számottevő mértékben javult, a vonatkozó mutatószám a májusi mínusz 40,1 pontról mínusz 9,1 pontra emelkedett júniusban.

“Folytatódik a gazdasági fellendülés” – állapította meg a felmérés eredményéről adott összefoglalójában Achim Wambach, a ZEW elnöke. Rámutatott, hogy a következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat tükröző ESI hangulatindex júniusi értéke az előző havihoz képest bekövetkezett csökkenéssel együtt is rendkívül magasnak számít. Hozzátette: maga a csökkenés is leginkább annak tulajdonítható, hogy az aktuális helyzet megítélése javult, és már visszatért a krízis előtti, 2019 augusztusi szintre.

Összességében tehát a pénzügyi szakértők erőteljes konjunkturális fellendülésre számítanak a következő hat hónapban – állapította meg a ZEW elemzése.

Hasonló következtetésre jutott a felmérés az euróövezeti kilátásokkal kapcsolatban is:
Romlottak ugyan a pénzügyi szakértők konjunkturális várakozásai az euróövezetre vonatkozóan, a júniusi ESI 81,3 pontra csökkent a májusi 84,0 pontról, az aktuális helyzet megítélése viszont visszatért a krízis előtti szintre, a mutató értéke 27,0 ponttal mínusz 24,4 pontra emelkedett a májusi mínusz 51,4 pontról. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink