Alacsony vízigényű rizsfajtákat állítottak elő a MATE szakemberei
Alacsony vízigényű rizsfajtákat állítottak elő a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakemberei Szarvason, a Galambosi Rizskísérleti Telepen – közölte a MATE az MTI-vel hétfőn.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/08/rice-3506194_640-300x228.jpg)
(Fotó: Pixabay)
A kísérleteket az árasztásos technológia magas vízigénye indokolta, ugyanis 1 kilogramm fehér rizs előállítása 5 ezer liter vizet igényel. Az árasztás nélkül termeszthető fajtákhoz feleennyi vagy akár kevesebb is elég, ráadásul a termesztéssel járó metánkibocsátás is alacsonyabb – írták. A közlemény szerint a Szarvason előállított új fajták közül az egyik kiemelkedő, hektáronként akár 10 tonnás termésre is képes, míg a másik fajtának a kiváló főzési tulajdonságait emelték ki. Mindkettőből rendelkezésre áll már annyi vetőmag, hogy el lehet kezdeni a termesztést, és később eljuthat a külföldi partnerintézményekhez is – közölték az MTI kérdésére.
A MATE hangsúlyozta, hogy Magyarország ma is a rizstermesztés északi határa Európában, így szántóföldi laboratóriumnak is tekinthető
A szarvasi telep folyamatos kapcsolatban áll például a hasonló klimatikus körülményekkel rendelkező Chile szakembereivel, a legfontosabb partnerországgal, a Fülöp-szigetekkel pedig oktatási és tudományos együttműködés is kiépült – tették hozzá.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Tovább mélyítjük az agrárkapcsolatainkat Azerbajdzsánnal
Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető,…
Tovább olvasom >Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzést indít ősztől a MATE
Szeptemberben ismét várja a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás iránt érdeklődőket, valamint…
Tovább olvasom >Magasabb osztályba lépett a rizs
Nem vagyunk egy történelmi rizstermelő ország, így kitettségünk magas a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >