Akik majd átveszik a stafétát
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének idén februárban tartott tisztújító közgyűlésén az újonnan alakult elnökség feladatául tűzte ki a tehetséges fiatalok mentorálását, gondozását. Megalakították az Ipartestület Ifjúsági Tagozatát, melynek alapját a sweeTEN-es társaság adja. A sweeTEN lényegéről és első eredményeiről Ipacs Balázs alelnökkel beszélgettünk.
Miért van szükség ifjúsági tagozatra az Ipartestületben?
Maga a sweeTEN egy, a tehetséges fiatal cukrászok tudástárának bővítésére létrehozott pilot program – Vojtek Éva projektje –, amely véleményem szerint az utóbbi évek legnagyszerűbb, fiatalokhoz szóló kezdeményezése. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete pályázati támogatással elindította első továbbképzését: a projektben való részvételre azokat a 30 év alatti fiatal cukrászokat kerestük, akik legalább egy éve a szakmában dolgoznak, már jelentős eredményeket értek el, és folyamatos igényük van szakmai ismereteik bővítésére. Az Ipartestület az ő teljesítményük alapján, felkéréssel állította össze az első csoportot.
A pilot program összeállítása előtt felméréseket, elemzéséket készítettünk, aminek az volt a célja, hogy a már eredményeket felmutatni tudó, fiatal tehetségeknek milyen fejlődési lehetőségeik vannak a munkahelyükön, hogyan értékelik, tudásukat, motiváltságukat. Azt tapasztaltuk, hogy a napi rutin, monotonitás enerválttá teszi őket, elkoptatja a kezdeti lelkesedést. Ha nincs lehetőség, perspektíva előttük, hamar betagozódnak az átlagba. A tehetségek elvesztése viszont mind a saját cégen belül, mind a szakma szempontjából megengedhetetlen, ezért döntött úgy az Ipartestület, hogy feladataihoz méltóan felkarolja őket.
Mit profitál mindebből a szakma?
A sweeTEN projekt példa nélküli a cukrászszakmában; felhasználjuk a fiatalok nyílt szemléletét, eredeti orientálódását és tehetségét mint megújító csatornát. A pilot projekttel létrehozott műhely nemcsak a tehetségek közötti kapcsolatépítést támogatja, de – túl a személyi és szakmai fejlődés lehetőségén – egyfajta kooperatív szemlélet elsajátításában és a lehetséges szinergikus hatások felfedezésében is segítséget nyújt.
A fiatal kollégák közös munkája révén az új generáción belül egy olyan csoport alakulhat ki, amely megteremti a megújulás és a modernizáció alapjait. Célunk, hogy a résztvevők komoly kapcsolati és érzelmi fejlődésen menjenek keresztül, mert hisszük: csapatban dolgozni erőt ad. A közös eredmények aztán arra inspirálhatják majd a pályakezdőket, hogy csatlakozzanak ehhez a formabontó műhelyhez. És hogy egy jó recept ne titok legyen, hanem közkincs, amit mindenki a maga képére tovább formázhat.
Milyen konkrét eredményeket vár?
Úgy érzem, a projekt valódi értékteremtő munka. A sweeTEN műhely formabontó képzést és fejlődést biztosít, tapasztalatait nyilvánossá és értékelhetővé teszi. Eredményeinek publikálása – ahogy a csapatmunka – erősíti a társadalmi szerepvállalás szerepét, felelősségét. Segíti a tehetségek vállalkozói szemléletének átformálását, az innovációs lehetőségek világának felfedezését. Projektünk előfutára az Édes Kiegyezés kollekció létrehozása volt, ahol hat cukrász együttműködéséből jött létre egy süteménykollekció.
Kézzelfogható eredményekről is beszámolhatok: az idei országtorta TOP 5-be jutott versenyzőből kettő is sweeTEN-es fiatal! A tagozat lényegében ugyanezt a szemléletet folytatná, nem engedni elkallódni ezeket a srácokat. Mindegyikük belépett már a testületbe mint pártoló tag, és folyamatban van 1-1 cukrászkabát beszerzése a részükre.
Melyek lesznek a következő lépések?
A valós sweeTEN projekt lezárult, de volt már egy tagozati alakuló találkozó Mányon, ahová a projektet segítő pszichológus meghívására érkeztünk – remek csapatépítő nap volt. Tervezünk még hasonlókat, legközelebb szeptember végén, Zircen szintén Vojtek Éva szervezésében. Ez az egész Ipartestületnek a kirándulása lesz, a fiatalokat is szeretettel várjuk. További közös üzemlátogatások és képzések is szerepelnek terveink között, méghozzá az ipartestület új székházában.
A nagy csapat: Dezse Gergő, Reichert Mira, Bergmann Nándor,
Károlyi Zsuzsanna, Drávai Dávid, Vojtek Éva (ötletgazda-szervező),
Bereczki Gergely, Kiss Imre (az MKVM igazgatója), Sitkei Balázs,
Hankó Szilvia, Fűrész Tibor, ifj. Szőke Zoltán
Kapcsolódó cikkeink
Magyarország cukrászati értékei
A Magyar Cukrász Ipartestület az Agrárminisztérium Hungarikum Bizottsága által kiírt…
Tovább olvasom >A FrieslandCampina büszkesége
Idén 25. alkalommal választották meg hazánkban Az Év Fagylaltját, és…
Tovább olvasom >Emlékérem Vojtek Évának
MKVM-emlékérmet kapott Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője, akinek a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Az idei első félévben is töretlenül bővült a globális hotelipar
Az előző év kiugró eredményeihez képest is képes volt tovább…
Tovább olvasom >