Aki fúrót keres, annak lyukakra van szüksége

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 09. 10. 10:30

Mitől fog visszatérni hozzánk a vásárló? Mi jelenti számára az igazi fogyasztói élményt, és mire van valójában szüksége? Ezekre a kérdésekre keresték a választ az Extreme Digital és az SD4Good szervezésében tartott kétnapos budapesti szakmai találkozón a digitális transzformációval foglalkozó szakemberek, hogy a service design módszerrel az esemény végére új, jövőbe mutató vásárlási modelleket dolgozzanak ki.

Shop Experience Design Sprint néven szervezett kétnapos közös együtt gondolkodást az SD4Good. Az Extreme Digital támogatásában megvalósult, június 6–7-én zajló szakmai találkozó témája olyan új utak, üzleti modellek és lehetőségek felkutatása volt, melyek konkrétan megfogalmazhatják, és az elkövetkező években ki is teljesíthetik a valódi vásárlási élményt, valamint új szolgáltatási területeket mutathatnak az Extreme Digital számára.

A service design

Káli György
alapító
SD4Good

Káli György, aki az SD4Good alapítójaként design sprintekkel szeretné megreformálni a passzívabb, hagyományos szakmai konferenciákat, megnyitójában elmondta:

– A módszer segítségével megismerhetjük a fogyasztók gondolkodását, megérthetjük, mitől lesz egy márka vagy termék releváns számukra, és megtudhatjuk, mi jelenti a valódi ügyfélélményt. A cégek ma már csak azzal biztosíthatják a versenyképességüket, ha ezen információk birtokában válaszolnak is a fogyasztói igényekre.

Mata Juli
designer
SG4Good

A közös munkát az SG4Good szakemberei vezették, melynek elméleti felépítésébe és gyakorlati lépéseibe Mata Juli designer vezette be a résztvevőket, aki a módszer kulcstényezőit, a folyamat interaktivitását és a koordinált együttgondolkodás hatékonyságát kiemelve úgy fogalmazott:

– Minél diverzebb tudást képviselnek az egy asztalnál ülők, a végső, kidolgozott ötlet annál életképesebb lesz.

Keressük az offline élményt

Várkonyi Balázs
társalapító
és ügyvezető
Extreme Digital

A design thinking 5 lépésén végighaladó két nap alatt számos szakmai prezentáció színesítette a workshopot. Elsőként Várkonyi Balázs, az Extreme Digital társalapítója és ügyvezető igazgatója vázolta, hol tart a fogyasztó az online-offline vásárlói térben.

– Az egyéniség ma már a vásárlásban is jelen van, így kereskedőként minél jobban meg kell ismernünk a vásárlóinkat. Tudnunk kell, mi jelenti számukra a legnagyobb élményt, hogy biztosan visszatérjenek hozzánk – fogalmazott.

Szarka Szilvia
marketingvezető
Extreme Digital

Szarka Szilvia, a vállalat marketingvezetője az offline és online terek különbségeit ecsetelve kifejtette:

– A mai kusza kapcsolati hálók világában már nem lehet egyetlen vásárlói útvonalat meghatározni, így az offline működést is annyira kell ismernünk, mint az online-t. Most arra keressük a választ, mitől lesz rajongásig szerethető egy offline bolt.

Holló Mátyás
vezető tervező
Indelab

Holló Mátyás, az Indelab vezető tervezője példákkal szemléltette, mit tud hozzátenni az eladótér az élményhez.

– Az üzletterek funkcióváltáson mentek át. Ma már nem a megjelenés a fő szempont, hanem az, mit fog ott csinálni az ember. Amikor kialakítunk egy üzletet, abban lehetőséget kell adunk egyrészt a márkakommunikációra, másrészt a fogyasztói élményszerzésre – hangsúlyozta.

 

 

Ember az adat mögött

Dobó Mátyás
digitális
transzformációs
szakértő

Dobó Mátyás, digitális transzformációs szakértő előadásában arról értekezett, hogy a közeli jövőt miként fogja meghatározni a ma zajló digitalizáció.

– A technológia rendkívül hatékony ökoszisztémákat hoz létre, amelyek az értékesítésnövelés érdekében még magasabb szintre lesznek fejlesztve. A jövőben ezért még nagyobb szükség lesz a természetes és élő kapcsolatokra a kereskedelemben is.

Kertész István
tulajdonos
Mobilia-Artica

Kertész István, a Mobilia-Artica Kft. tulajdonosa szerint a sikeres kereskedelem nem az üzletről, hanem az emberek problémáinak megértéséről és a hibáink őszinte feltárásáról szól.

– Aki egy offline lánccal akar versenyre kelni, annak olyan szolgáltatásokat és módszereket kell kitalálnia, amelyek a multinacionális vállalatoknak nem kifizetődők – summázta az eredményesség kulcsát.

Román Gergely
online/digitális
igazgató
Decathlon

Román Gergely, a Decathlon online/digitális igazgatója szerint újra kell fogalmazni mind az ügyfélélményt, mind a fogyasztót, valamint el kell felejteni az offline-online különválasztását.

– Csak kereskedelem van, amiben meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a fogyasztó úgy és akkor kezdje meg és fejezze be a vásárlást, ahogy és amikor akarja. Az élménynyújtással pedig céljai megvalósításában kell támogatnunk, így válhatunk a mindennapjai részévé – fogalmazott.

 

E-kereskedelmi trendek, piacok

Madar Norbert
vezető tanácsadó
GKI Digital

A design sprint második napját Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadójának e-kereskedelmi trendekről szóló előadása nyitotta, amelyben konkrét adatokkal ismertette az online piac globális és hazai mozgásait.

– Ma már mindenki online vásárlónak számít, ezért egy kereskedőnek elemi érdeke, hogy a legtöbb lehetőséget kidolgozva képes legyen visszatérő vásárlókat generálni ezen a fejnehéz, mindössze 10 kereskedő által uralt piacon.

Dörnyei Otília
fogyasztói és
retail igazgató
Inspira Research

Dörnyei Otília, az Inspira Research fogyasztói és retail igazgatója előadásában a retail trendekről és fogyasztói preferenciákról adott átfogó képet, melynek kapcsán kiemelte, hogy a korábbi várakozásokkal szemben mára világossá vált, hogy az offline csatorna nem fog veszíteni a létjogosultságából.

– Az online és offline egymást kiegészítve kell hogy működjenek, valamint az emberi interakciókra is szükségünk van, így az értékesítés lesz az utolsó, ahol robotok vehetik át az emberek munkáját.

 

Digitális technológiák offline élményekért

Weiler Ádám
szenior szakértő
T-Systems
Magyarország

Weiler Ádám, a T-Systems Magyarország szenior szakértője a vállalat retailerek számára kínált új technológiai megoldásait mutatta be.

– A Magyar Telekom GDPR konform adatvagyonára épülő demográfiai és geolokációs adatelemzésünket az Ultinous arcfelismerő szoftverével kiegészítve olyan integrált megoldást kínálunk, amelyre alapozva aktív, eredményes lépéseket lehet tenni a sikeres üzletmenet érdekében – zárta előadását.

Arany János
digitális
transzformációs
evangelista

Arany János, digitális transzformációs evangelista a fogyasztói kapcsolatok lehetőségeiről tartott előadást, melyben példákon keresztül bemutatta azokat a technológiákat, amelyek alkalmazásával egy üzlet a digitális átalakulás korában a jövőjét biztosíthatja.

– Rengeteg impulzus éri a fogyasztókat, így ma az ügyfélélménnyel lehet igazán kitűnni a versenytársak közül. Az nyeri a következő éveket, aki a legjobban megismeri a fogyasztók valódi szükségleteit, mert üzlet a közvetlen kapcsolatból lesz – összegezte.

Az 50 fős szakmai találkozón a retail vezetőkből, reklámügynökségi szakemberekből, UX designerekből, marketingigazgatókból és kkv.-vezetőkből álló csapatok a kétnapos design sprint végére, a problémák feltárásának kezdeti lépésétől indulva, tesztelt prototípusokra épített, kész projektkoncepciókat dolgoztak ki, melyek közül néhány az Extreme Digital nyár végén nyíló, Nyugati téri üzletében is megjelenhet.

J. A.

Kapcsolódó cikkeink