AKI: csaknem 20 százalékkal nőtt a műtrágyaforgalom a második negyedévben

Szerző: STA Dátum: 2023. 08. 08. 09:45

A csökkenő áraknak köszönhetően csaknem 20 százalékkal nőtt a műtrágyaforgalom a második negyedévben tavalyhoz képest – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójában.

(Fotó: Pixabay)

A vizsgált időszakban a műtrágyák majdnem mindegyike olcsóbb lett, akad olyan is, amelyik majdnem feleannyiba kerül, mint egy éve. A közlemény szerint más mezőgazdasági inputanyagból is több fogyott éves összevetésben, a csapadékos idő 14 százalékkal növelte a gombaölők iránti keresletet. Gyomirtóból ugyanakkor 16 százalékkal kevesebbet vettek a gazdák, amit az AKI azzal magyaráz, hogy a tavalyi készleteiket a szárazság miatt nem kellett felhasználniuk a termelőknek. Emiatt a növényvédők forgalma április elejétől június végéig összességében 6 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest – írták.

A közlemény szerint a műtrágyapiac átalakulás előtt áll

Az elmúlt három évben ugyanis jelentős ellátási problémákat okozott a járvány, a gyártáshoz szükséges anyagok drágulása és azok beszerzési nehézségei miatt. Az EU szabályozása is arra ösztönzi a gazdákat, hogy a talajélet fenntartása szempontjából előnyösebb növényi és állati eredetű tápanyagokat, biostimulátorokat és talajoltó készítmények keressék. Ezek a készítmények a műtrágyához képest nagyobb biztonsággal állnak a termelők rendelkezésére – tették hozzá.

MTI

Kapcsolódó cikkeink