Az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát idén is a NAK segítségével adták be a gazdák

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 05. 17. 11:21

Az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát idén is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) segítségével adták be a gazdák – tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

 

A NAK idén is nagy segítségére volt a gazdáknak az egységes kérelmek beadásában

A NAK felidézte, idén április 6-án indult az egységes kérelmek beadási időszaka, 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

A május 16-i szankciómentes benyújtási határidőig 160 851 kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz. A kérelmek száma a birtokkoncentráció miatt évről évre lassú csökkenést mutat, az idei 2 százalékkal marad el a tavalyi 164 118-tól – írták.

A kommüniké kiemelte, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a beadott kérelmek közel 70 százalékát, 108 046-ot a NAK falugazdászai segítségével nyújtották be a gazdálkodók, mintegy 1,66 millió hektárra.

Az egységes kérelmek június 9-ig még beadhatók, de ezek esetében munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentést alkalmaznak – hívták fel a figyelmet a NAK azt is jelezve, hogy a június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.

A május 16-ig beadott kérelmeket adatváltozás keretében, szankciómentesen május 31-ig, késedelmi szankcióval június 9-ig lehet módosítani. Kivételt képeznek ez alól az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek, amelyek május 16. után csak szankcióval módosíthatók – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink