Agrárkamara: a termelői piacok támogatása kiemelt terület
Kiemelt terület a vidékfejlesztési programon belül a rövid ellátási láncok, termelői piacok támogatása – mondta Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai főigazgató-helyettese kedden az M1 aktuális csatornán.
Papp Gergely hozzátette: a fogyasztók egyre tudatosabbá váltak az elmúlt évtizedben, szeretnék tudni, ki állítja elő az adott élelmiszert. A vidékfejlesztési program egyik tematikus alprogramja ezért kifejezetten a termelői piacokat szervezőket támogatja, amelyek – akár online formában is – elősegítik a termelők és a fogyasztók közti rövid ellátási láncok kialakítását.
Nagy szükség van a termelői piacokra, mivel közgazdaságilag bizonyított, hogy valaki minél közelebb van a fogyasztóhoz az ellátási láncban, annál nagyobb jövedelmet realizálhat, így a termelők is jól járnak a közvetlen értékesítéssel – fejtette ki.
A vidékfejlesztési program másik tematikus alprogramja a fiatal gazdákra koncentrál – mondta a NAK főigazgató-helyettese. A generációváltás hiánya, elöregedés a mezőgazdaság egyik legsúlyosabb problémája egész Európában, ezért kiemelt területe a mostani programnak, hogy egyre több a 40 év alatti gazdálkodó kezdjen mezőgazdasági tevékenységbe – fejtette ki.
Papp Gergely elmondta: első körben az agrárkörnyezet-gazdálkodási programokra, az ökológiai gazdálkodás támogatására, trágyatárolók fejlesztésére, valamint a helyi fejlesztési stratégiák kialakítására írnak ki pályázatokat, várhatóan szeptemberben.
A pénz legnagyobb részét, mintegy 40 százalékát beruházási támogatások keretében fizetik ki, amelyek az év vége felé, jövő év elején jelennek meg – mondta. Kiemelt cél a vidéki munkahelyteremtés, így a kertészet, állattenyésztés és az élelmiszer-feldolgozás támogatása, ide koncentrálódik a mintegy 1260 milliárd forintnak a 40 százaléka – fejtette ki.
Papp Gergely arról is tájékoztatott, hogy a NAK elkészített egy 80 oldalas kézikönyvet, ami segíti a gazdákat az uniós pályázati rendszerben való eligazodásban. Ezeket a kiadványokat a jövő héten több mint 100 ezer példányban postázzák ki az érintett gazdálkodóknak, de online is elérhető lesz a kézikönyv – tette hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Az AKI részt vesz az Európai Bizottság által támogatott carbon farming projektben
Az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Igazgatósága (DG CLIMA) megbízásából egy nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fidelity Outlook 2025: Új utakon a részvények
Így 2025 felé közeledve kijelenthetjük, hogy a makro- és monetáris…
Tovább olvasom >ESG – a fenntarthatósági szabványokról jogi szemmel
2023 decembere óta számos jogszabály látott napvilágot az ESG-részletszabályokról, amelyben…
Tovább olvasom >Felkészülten keresik a legjobb akciókat a vásárlók – EY karácsonyi felmérés
A vásárlók többsége kifejezetten keresi és várja az ünnepi leárazásokat…
Tovább olvasom >