Agrárgazdasági kamara: újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Szerző: STA Dátum: 2024. 06. 12. 10:30

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki – tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a NAK TechLab program hidat képez az agrár startupok, innovatív vállalkozások, valamint a hazai agrárium szereplői között annak érdekében, hogy a digitális megoldások könnyebben, gyorsabban elterjedjenek, és a jövőben a gazdák rendelkezésére álljanak.

Olyan nagyvállalatok várják a fejlesztők, startup cégek megoldási javaslatait, mint a Bonafarm élelmiszergazdasági vállalatcsoport, a KITE Zrt. mezőgazdasági integrátor, az AXIÁL Kft. mezőgazdasági gépkereskedő, valamint az egészséges talajélet kialakítását és a környezetbarát növénytáplálást szolgáló Bio-Nat Kft.

A Bonafarm csoport olyan újító megoldásokat vár, mint a feldolgozási folyamatokat megkönnyítő képfelismerő rendszerek, vagy a mesterséges intelligencia alapú rendszerek alkalmazása a növénytermesztés vagy a sertéstenyésztés területein. A Green Deal által támasztott elvárásoknak való digitalizációs megfelelésre várja a megoldási javaslatokat a KITE Zrt., de keresik a mezőgazdaság digitális átállását segítő mesterséges intelligencia fejlesztéseket is. Az Axiál Kft. olyan innovatív, az agrárszektor digitalizációját előmozdító megoldásokat keres a precíziós gazdálkodás területén, amelyek illeszkednek a vállalat portfoliójához, például az okos mezőgazdasági gépek szenzorjaiból származó adatok újszerű hasznosítására vonatkozó ötleteket. A Bio-Nat Kft. képfelismeréssel és adatfeldolgozással kapcsolatos megoldást keres a tápanyaghiány azonosítására – ismertette a NAK. A program befektető partnere az OUVC, az Óbudai Egyetemhez tartozó 10 milliárd forintos kockázati tőkealap, amely a tőkét biztosítja a programba került csapatoknak, a jelentkezési határidő 2024 augusztus 15-e.

A NAK TechLab az agrárkamara hosszú távú innovációs programja, amely a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál

Újgenerációs startup-vállalkozások segítségével olyan innovatív megoldásokat keres az agrárium kihívásaira, amelyek fellendítik és hatékonyabbá teszik a szektort. A program 2019 óta segíti a hazai agrár startup vállalkozásokat, működésének 5 évében több mint 100 agrártechnológiai startup fejlesztésében vett részt – közölték.

MTI

Kapcsolódó cikkeink