Agrár kereskedőház létesült Szabolcsban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 14. 11:14

Az agrártermékek hazai és külföldi értékesítésének elősegítésére kereskedőház létesült Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – jelentették be az alapításban közreműködő szervezetek vezetői a térségi kormányhivatal szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára az eseményen elmondta: a szaktárca üdvözli a kereskedelmi tevékenységet összehangoló, a piacszerzést erősítő Szabolcsi Kereskedőház megalakítását, s hasonló létrehozását tervezi Oroszországban és Kínában, sőt szó van az arab országokban is egy magyar agrárkereskedelmi központ létesítéséről.

Vinnai Győző, a szabolcsi kormányhivatal vezetőjének tájékoztatása szerint a nyíregyházi központtal működő Szabolcsi Kereskedőház a megye 40 ezer őstermelőjének, valamint 3 ezer családi gazdaságának nyújt majd segítséget a mezőgazdasági termékek szervezett értékesítéséhez.

Wachal Kálmán, a szabolcsi földművelésügyi igazgatóság vezetőjének közlése szerint a kereskedőházat a hivatal szervezői közreműködésével 11, az agrárkereskedelemben érdekelt alapító hozta létre.

A kereskedelmi centrum a bel- és a külföldi piacra egyaránt közvetíti majd a Szabolcsban megtermelt mezőgazdasági árut, tisztességes árréssel dolgozik és az értékesítés nyereségéből jövedelem-visszaosztást is tervez a gazdálkodóknak – emelte ki.

Az igazgató szerint a kereskedőház tevékenysége tavaszra futhat fel, s januárban – az orosz vámszabályok várható változása után – a hűtőházakba betárolt alma exportálásával indul.

Az első évben, 2013-ban főként gyümölcsöt és zöldségfélét, azt követően pedig valamennyi mezőgazdasági és élelmiszeripari termék értékesítését szervezi majd a létrehozott központ.

Wachal Kálmán jelezte, hogy a Szabolcsi Kereskedőház működéséhez uniós forrásokat is szeretnének bevonni.

Hozzáfűzte, a kereskedőház várható éves árbevétele milliárdos nagyságrendű lesz. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink