Aggódnak a magyar borászok
Az elmúlt évek változékony időjárása, az alacsony átvételi árak, az előállítási költségek emelkedése, és a csökkenő fogyasztás együttesen nehezítik a hazai szőlőtermelők és borászatok helyzetét. Azonban a 2023-as évjárat minőségét illetően a borászok optimistán nyilatkoztak, bár a költségek terén óvatosabbak voltak.
Az őszi időjárás kedvezőtlen hatásai ellenére a tavalyi év elhozta a várt csapadékot, amely a kórokozókkal és terméskiesésekkel járt. A borászok mégis abban reménykedtek, hogy kiváló minőségű borokat hoz a 2023-as évjárat. Egyértelműen érezhető volt azonban, hogy a szeszélyes klíma és egyéb körülmények a termelőket kihívások elé állítják.
A magyar borászok exportja az utóbbi években lendületet vett, de a hazai fogyasztás terén látványos visszaesés figyelhető meg. A 2010-es évhez képest az országos borfogyasztás mintegy 64 millió literrel csökkent 2021-re. Az egy főre jutó borfogyasztásban is hasonló tendencia tapasztalható.
Az egészségtudatos táplálkozás és életmód, a mérsékelt alkoholfogyasztás, valamint az alkoholmentes vagy kevesebb alkoholt tartalmazó italok iránti növekvő érdeklődés mind hozzájárultak a borfogyasztási szokások változásához. A magyar borászoknak tehát nemcsak a környezeti tényezőkkel, hanem a piaci trendekkel is számolniuk kell az elkövetkezendő időszakban. A hazai borágazatnak továbbra is rugalmasan kell alkalmazkodnia az új kihívásokhoz és piaci igényekhez.
Kapcsolódó cikkeink
A borász szerint nem elég jó bort készíteni – élményt is kell adni
A borász szakma sokáig a szenvedélyről, a hagyományról és a…
Tovább olvasom >A balatoni borok összekötik a múltat és a jelent, a termelőt és a fogyasztót
A bor nemcsak nemzetgazdasági tényező, hanem kultúra, történelem, az emberi…
Tovább olvasom >A balatoni borok összekötik a múltat és a jelent, a termelőt és a fogyasztót
A bor nemcsak nemzetgazdasági tényező, hanem kultúra, történelem, az emberi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >