Ágazati alapozó képzés
A megújuló szakképzés elemeként a 2020–2021-es tanévtől mindenkinek, aki technikumba vagy szakképző iskolába jelentkezett, ágazati alapozó képzésben kell részt vennie. Két budapesti szakiskola is az ipartestülettel kötött szerződést, így a turisztikai technikus – idegenvezető szakmairányú képzéseknél szükséges ágazati alapozó képzések infrastrukturális hátterét a szervezet tanműhelye biztosította.
Az elméleti és gyakorlati oktatást Lusztigh Mária mestercukrász tartotta. A diákok a kötelező anyagon túl (linzerkarika, Néró-teasütemény, baracklekváros piskótatekercs és töltött fánkocska) átfogó betekintést kaptak a cukrászatba.
– A hallgatók eleinte vegyes érzelmekkel, majd izgalmakkal teli kíváncsisággal, nagyon konstruktívan vettek részt a gyakorlatokon – emelte ki Lusztigh Mária az elmúlt félévet értékelve. – A 40 főből többen is elkezdtek érdeklődni a cukrászat iránt, és elképzelhető, hogy a közeljövőben a tanfolyamainkon is részt vesznek. A záróvizsgára felkészítést követően, magyar hagyományőrző süteményeket, nemzetközi cukrászati termékeket, fagylaltot, bonbonokat is készítettünk.
A képzés pozitívuma, hogy a tanulmányaik befejeztével, turisztikai szervezőként és idegenvezetőként képben lesznek a hazai süteményválaszték sokszínű világában, és értékelni fogják a vendéglátásban dolgozók nem éppen könnyű munkáját. Más szemmel mennek be egy cukrászdába, és ha a jövőbeni külföldi vendégük érdeklődne, nem kell az interneten utánanézniük a dobostorta vagy más tradicionális süteményünk összetételének.
– A cukrászati gyakorlat komoly kihívást jelentett a META – Don Bosco Technikum és Szakgimnázium számára – hangsúlyozta Somogyi Zsuzsanna, a gimnázium intézményvezetője –, mert az előző tanévekben nem kellett hasonló órákat szervezni. Furcsának, idegennek tűnt az ágazati alapoktatásba beemelt cukrászati gyakorlat, így az oktatók is kételyekkel, bizonytalansággal, sok kérdőjellel fogadták a Programtanterv, a Képzési és kimeneti követelmények e típusú előírásait. A gyakorlat azonban rácáfolt az előítéletekre. Ehhez minden bizonnyal hozzájárult az is, hogy kitűnő tanműhely, professzionális vezetőség állt rendelkezésünkre, és remek oktató foglalkozott fiataljainkkal. Diákjaink kitűnően, korszerűen felszerelt, esztétikus, funkcionális, makulátlanul tiszta cukrászműhelyben találták magukat.
Az együttműködés lehetőségét a későbbiekben is szeretnénk igénybe venni: nagy örömmel térnénk vissza a jövő tanévben is e tanműhelybe.
– Iskolánk, a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium ebben a tanévben első alkalommal cukrászati alapismeretekre is felkészítette az első évfolyamos diákokat – mondták el Kiss-Kovács Rebeka és Szántó Ágnes, az iskola oktatói. – A tanulás igazi élményt jelentett a leendő idegenvezetőknek, akik mind fiatal lányok, és az érettségi után az idegenvezetést választották hivatásuknak. A tanműhelyben diáklányaink megismerkedtek a cukrászati nyersanyagokkal, előírásos tárolási módjukkal. Nagy teljesítményű konyhai robotgéppel végezhették az anyagok előkészítését; különösen élvezték a tésztanyújtógépet, valamint a legkorszerűbb programozható sütőket. Izgalmas kihívás volt, de a félév végére mindannyian belejöttek a sütemények készítésébe, és ötös eredménnyel tették le az alapvizsgát.
Úgy gondoljuk, hogy az ágazat alapszakmáinak ismerete a turisztikai technikus munkáját könnyebbé teszi, hiszen, aki ismeri az alapokat, tudja, hogy a turista milyen elvárásokkal fordulhat a vendéglátás szereplői felé, ugyanis rajta keresztül ismeri meg az adott desztináció
Kapcsolódó cikkeink
Innovatív fejlesztések az agrárszakképzésben
Az ágazati képzőközpontokban elindított okostanterem program célja, hogy a duális…
Tovább olvasom >Már tízből hat fiatal a szakképzést választja
Már tízből hatan a szakképzést választják az általános iskola nyolcadik…
Tovább olvasom >Pölöskei Gáborné: olyan szakmát adunk a fiataloknak, mely elősegíti a boldogulásukat
A kézdivásárhelyi Kanta Szakképző Központban zajló szakképzések lényege olyan szakmát…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >