Áfacsökkentést és kompenzációt sürget a Tej Terméktanács

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 08. 12:00

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Elnöksége a kialakult tejpiaci helyzettel kapcsolatban úgy határozott, hogy a fennálló problémák tompítása érdekében – a 2015. augusztus 13-i közleményben említetteken túl – alábbi azonnali szükséges lépések megtételét javasolja és kezdeményezi a Kormányzat és Brüsszel felé.

tej-

Nemzeti hatáskörben:
továbbra is nyomatékosan kérjük, hogy a fogyasztói folyadéktej tejtermékek (UHT, ESL, féltartós és friss; legfeljebb nettó kétliteres kiszerelésben; kiszerelés típusától függetlenül, nem sűrített, nem édesített; a 040120 és 040110 vámtarifaszámok) kerüljenek az 5%-os ÁFA körbe 2016. január 1-jétől, kérjük, hogy a hazai kereskedelmi láncokat sújtó terhek kerüljenek enyhítésre; ezért mivel az Európai Bizottság felfüggesztette – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/B. § alapján élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyek és vállalkozások által 2012-től fizetett élelmiszerlánc-felügyeleti díjat (díj) – kérjük, hogy ez a díj maradjon egységes a 2012. előtti szinten, ezzel is segítve a hazai tej és tejtermék értékesítés (polci arány) növelését, kérjük a 2015. évre meghirdetett tejtermelői támogatások 2015. naptári évben történő maradéktalan kifizetését, illetve az előleg mértékének növelését, a Kormány tegyen határozott lépéseket a magyar-kínai bilaterális kereskedelmi megállapodás és állatorvosi egyezmény megkötésének szorgalmazása, illetve a dél-kelet európai térségbe irányuló tejtermék exporttal kapcsolatos esetleges problémák feltárása és megoldása érdekében.

Európai Uniós szinten:
kérjük, hogy a magyar tejágazat szereplői – a tejtermelők és a feldolgozók – a balti államokhoz hasonlóan kapjanak kompenzációt az orosz embargó által elszenvedett veszteségek tompítására; a hazai feldolgozók a válság által legjobban érintett félkemény sajtok piacán legalább 3-4 milliárd, a dobozos tejek piacán legalább 2-3 milliárd Ft vesztességet szenvedtek el az embargó életbe lépése óta, a 2015. szeptember 7-i brüsszeli agrárminiszteri értekezleten Magyarország kezdeményezze – az Unió területén kívülre történő tejtermék kivitel élénkítése céljából – az exporttámogatás újbóli, ideiglenes bevezetését, valamint az intervenciós ár legalább 25%-os emelését és a sajt, vaj és tejpor magántárolási támogatás tagállamokra lebontott újranyitását legalább az orosz embargó idejére; a finanszírozási nehézségek miatt előfinanszírozási lehetőség széles körű bevezetése is szükséges.

Kapcsolódó cikkeink