Adóváltozások 2008-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 01. 08:00

Az ország nagy karácsonyfája alá minden év végén csinos csomagban kerül oda a következő évre esedékes adójogszabály-változás. Az idén se történt másképp. Lássuk, melyek a legfontosabb módosítások, amelyek a vendéglátásban szereplők életét is megkeserítik – vagy legyünk optimisták: helyenként megkönnyítik.A személyi jövedelemadóra vonatkozó jogszabály-korrekciók közül feltétlenül említést érdemel, hogy bár az adósávok változatlanok, az adójóváírás részletei módosultak. A korábban alap- és kiegészítő adójóváírást összevonták, és 2008-tól egy jogcímen a munkabér 18 százaléka vonható le. A jóváírás maximális összege ugyanakkor havi 11 340 forint.
Január 1-jétől a minimálbér összege 69000 forintra emelkedik. Fontos változás, hogy míg a korábbiakban ez jövedelemadó-mentességet élvezett, ebben az évben már ez után is keletkezik 1080 forint befizetési kötelezettség.

Jobban támogatott iskoláztatás
Változnak a vállalkozások által biztosított költségtérítések egyes szabályozói is. Az étkezési utalványok havi adómentességi határértékét 5000-ről 6000 forintra emelték, ahol a munkáltató akár házon belül, akár külső helyszínen melegkonyhás étkezést biztosít alkalmazottjának, ott 10000-ről 12 000 forintra emelkedett az adómentesség határa.
Amennyiben a munkáltató iskolakezdési támogatást ad a dolgozónak, az 2008-ban már a minimálbér 30 százalékának mértékéig nem tartozik adófizetési kötelezettség alá.
A minimálbér összegével automatikusan emelkedett az adómentesen kapható üdülési csekk értékhatára is. Ugyanakkor a kedvezményezett valamennyi személyes adatát a munkáltató az APEH rendelkezésére kell, hogy bocsássa a többszörös kedvezményezettség kiszűrésére.
Többeket érinthet az az apró változás, hogy a falusi vendégfogadás, illetve az ehhez nyújtott agroturisztikai szolgáltatás 400-400 ezer forintos adómentességi kvótája összevonva érvényesíthető. Míg korábban ennek túllépése az egész tétel adókötelezettségét vonta maga után, az idén csak a 800 ezer forint feletti rész lesz adóköteles.

Megnövelt kedvezményes adóalap
Jelentősen növekedett a fejlesztési tartalékképzés jogcímén az adózás alól kivonható jövedelem mértéke. A társaságok és egyéni vállalkozások egységesen a jövedelem 50 százalékát helyezhetik ebbe a kategóriába, és ennek felső értékhatára is 500 millió forintra emelkedett. Tudni kell, hogy a fejlesztési tartalékkeret felhasználását szigorú megkötések szabályozzák.
A kisvállalkozások esetében a vállalkozói adóalap, amelyen belül érvényesíthető a kedvezményes, 10 százalékos társasági vagy vállalkozói jövedelemadó, 5-ről 50 millió forintra emelkedett. Ennek alkalmazását azonban szigorú feltételekhez köti a jogalkotó. Ezek közül érdemes megemlíteni, hogy semmilyen egyéb kedvezmény nem érvényesíthető ebben az esetben, legalább egy fő legyen a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma (ez lehet akár maga az egyéni vállalkozó), akik után a járulékalap legalább a minimálbér kétszerese, emellett rendezett munkaügyi kapcsolattal kell rendelkezni a vállalkozásnak. Feltétel, hogy a vállalkozói adóalap elérje a jövedelemminimumot. Az így megtakarított 6 százaléknyi adó „de minimis” támogatásnak minősül, összege 3 év alatt nem haladhatja meg a 100 ezer eurót, és a vállalkozás bankszámlájáról kötött felhasználási célokra lehet aktivizálni.


Ne felejtsük a memóriát!
Az áfatörvények módosításai közül a vendéglátást a fordított adózás akkor érintheti, ha egyes szolgáltatások (felújítás, bővítés, külső takarító vállalkozó, gáz-, víz-, fűtésszerelő, kertész) áfamentes számlát állítanak ki, és az adó összegét a megrendelőnek kell bevallani és befizetni.
Az áfa-visszaigénylés szabályai némileg kedvezőbbek, havi bevallók esetében egymillió felett, negyedéves bevallóknál 250 ezer, míg éves bevallóknál 50 ezer forint elérése esetén válhat az adóalany jogosulttá a visszatérítésre. Az alanyi adómentesség határa 4 millióról 5 millió forintra emelkedett.
Végül a jövedéki adók esetében 2008-tól, aki igazolatlan eredetű, zárjegy nélküli vagy hamisított jövedéki terméket forgalmaz, nem csak jövedéki bírsággal számolhat, de 2 éves időtartamra napi standolási kötelezettséggel sújtja a törvényalkotó.
Még két fontos „apróság”: a régi kiadású számlatömbök használata január 1-jétől szabálytalan, és a vállalkozások pénztárgépeiből február 28-ig ki kell íratni a 2007. december 31-i állás szerinti adómemóriát!

Kapcsolódó cikkeink