A zsugorinfláció a húsvéti sonkákat is elérte
Ahogy közeleg a húsvéti ünnep, egyre inkább érezzük a húsvéti készülődés kihívásait, melyek között idén különösen hangsúlyos a húsvéti sonkák áremelkedése.
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy körültekintően válasszák meg a húsvéti sonkát, és olvassák el a termék címkéjét. A szervezet hangsúlyozza, hogy az átlagfizetés vásárlóértéke tavaly három százalékkal csökkent, ezért fontos, hogy mindenki alaposan mérlegelje döntéseit, különös tekintettel a zsugorinflációra.
Az RTL Híradó beszámolója szerint a hús ára Magyarországon tavaly év végére az uniós átlag 80 százalékára drágult, és az áremelkedés tendenciája tovább folytatódik. A hentesek egy része kisebb kiszerelésben kínálja a húsvéti sonkát, hogy könnyebben eladhassák az ünnepi terméket, és ezáltal megkönnyítsék a vásárlók számára a megfizethető beszerzést.
A Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára, Mostisch Martina szerint várhatóan kisebb emelkedés lesz az árakban, elsősorban a vállalatok önköltségi árai miatt. Ennek oka a munkaerő költségek és a rezsiköltségek növekedése, de a hús árának emelkedése is meghatározó tényező. Az árak emelkedése ugyanakkor nem csak az üzleti költségek növekedésével magyarázható, hanem az uniós előírásoknak is köszönhető, melyek szerint a műanyag italcsomagolás előállításában 25 százalékban újrahasznosított alapanyagot kell felhasználni.
Az RTL beszámolójában kiemeli, hogy a kiskereskedelemben már most érezhető a közelgő húsvéti időszak forgalmi növekedése, ami a karácsony utáni második legforgalmasabb periódusnak számít. Azonban a KSH adatai szerint a boltok forgalma decemberről januárra nem nőtt, ami Szász Péter, a Portfolio.hu elemzője szerint arra utal, hogy gyenge évkezdet előtt állhatunk. A gyenge évkezdetet több tényező is befolyásolja, és a húsvéti sonkák árának emelkedése csak egy a sok közül.
Az áremelkedés és a gyenge évkezdet ellenére a miniszterelnök, Orbán Viktor optimista, és úgy véli, hogy lendületbe kapcsolhat a gazdaság. A következő hetekben a vásárlóknak érdemes lesz figyelniük a húsvéti sonkák árait és kiszereléseit, hogy a legjobb döntéseket hozhassák meg az ünnepi asztal megterítése során.
Kapcsolódó cikkeink
Kis mértékben is cukorbetegséget okozhatnak a feldolgozott húsok
Egy friss kutatás, amelyet a brit The Guardian ismertetett, arra…
Tovább olvasom >Felvételt nyertek a Magyar Értéktárba a Pápai Hús Kft. sonkái
A nyugat-magyarországi régió egyik legmeghatározóbb élelmiszeripari vállalta nem mindennapi kitüntetésben…
Tovább olvasom >Szallas.hu: pünkösdkor majdnem annyian utaznak, mint húsvétkor
Pünkösdkor közel annyian utaznak idén, mint húsvétkor a Szallas.hu előfoglalási…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >