A zöldség-gyümölcs fogyasztási uniós rangsor középmezőnyének végén vagyunk
A Freshfel Europe friss adatai szerint Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a zöldség-gyümölcs fogyasztás 2022-ben.
A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.
A Freshfel Europe 2022-es Consumption Monitora komoly visszaesést jelez az Európai Unióban fogyasztott zöldség és gyümölcs mennyiségének tekintetében. Az orosz–ukrán konfliktus kirobbanásakor, már az őszi hónapok végén jellemző volt egész Európára az infláció és az energiaárak emelkedése. Ennek fényében talán nem meglepő, hogy az EU polgárai körében a napi zöldség-gyümölcs bevitel átlagosan 5,12%-kal csökkent.
Magyarország a napi, fejenkénti zöldség-gyümölcs fogyasztás tekintetében az uniós rangsor középmezőnyének alján áll: 2022-ben csaknem 10%-kal esett vissza a fogyasztás. Ez igen jelentős csökkenés, ami csak a korábban az élvonalba tartozó Portugáliában (–20%) és Romániában (–20%), az évek óta csökkenést mutató Spanyolországban (–13%) és Dániában (–10%) volt magasabb. Nálunk ugyan kisebb mértékben, de több európai országban számottevően csökkent a napi beviteli érték: Németország (–7,21%), Csehország (–7,11%), Szlovákia (–5,4%), de Franciaország (–4,71%) sem úszta meg az évet visszaesés nélkül.
A mostoha gazdasági környezet ellenére 2022 növekedést hozott Olaszországban (+4,9%), Litvániában (+6,07%), Ausztriában (+2,93%) és Szlovéniában (+7,73%).
Az EU-ban a friss zöldségek és gyümölcsök napi fogyasztásának jelenlegi 350 g/fő/napos szintje tovább távolodott a WHO ajánlásában szereplő 400 g-os értéktől.
//
Kapcsolódó cikkeink
A növényi alapú jövőért felhagy a hústermékgyártással a Gruppo Tonazzo
Az olasz Gruppo Tonazzo bejelentette, hogy az év végéig felhagy…
Tovább olvasom >Megnőtt a vegán ételek iránti kereslet a brit reptereken
Az Egyesült Királyság legnagyobb, a London Stansted, az East Midlands…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >