A Wolt után a Foodpanda is megszólalt kata-ügyben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 07. 28. 09:05

Nem sokkal azután, hogy a Wolt megszólalt kata-ügyben, a másik ételszállító óriás, a Foodpanda is színt vallott. A katás adózási forma módosítását követően a Foodpanda az elmúlt két hétben azon dolgozott, hogy az alternatív megoldásokat megvizsgálja a céggel döntő többségében egyéni vállalkozóként szerződő több ezer futárpartnerének szemszögéből.

Nem maradhatnak katások a Foodpanda futárai se

A törvény adott és világossá teszi, hogy katával nem folytatható futártevékenység az elmúlt években megszokott módon. A feladatunk tehát a jog által biztosított alternatívák összehasonlítása volt. Ahogyan eddig sem volt, úgy szeptember 1-től sem lesz egyetlen adózási forma, amit valakinek választani kellene ahhoz, hogy foodpandás futárpartner maradhasson. A kata kiesésével élethelyzettől függően választható az átalányadózás, a vállalkozói jövedelem szerinti adózás, valamint vizsgáljuk a további lehetséges együttműködési formákat. A fizetendő adóterhek egyéni helyzettől függően emelkedhetnek, de egyes esetekben akár csökkenhetnek is. A könyvelői költségterhek azonban mindenképpen emelkedni fognak. A kalkulációkhoz, a döntéshez és a zökkenőmentes átálláshoz a foodpanda minden támogatást megad partnereinek

– mondta el Juhász István, a foodpanda Magyarország ügyvezetője.

Minderről elsőként a futárpartnereinket értesítették a mai napon.

“Ők azok, akik a világ szeme előtt járják az utcákat, részei a városképnek. Megértjük a frusztráltságukat és bizonytalanságukat, amit az új adózási forma és a növekedő könyvelői költségek okoznak számukra. Hírlevelünkben tájékoztattuk őket a lehetséges opciókról és a közeledő határidőkről, online kisokosunkban pedig a könyvelőikkel átbeszélendő részleteket gyűjtöttük össze – legyen szó diákként, mellékállásban vagy éppen főállású vállalkozóként futárkodó partnerünkről.  Egyúttal köszönjük a sajtó türelmét az elmúlt napokban – azokra szerettünk volna koncentrálni és azoknak először hírt adni, akiknek a megélhetését érinti a változás”.

Kijelentették, hogy sajtóhíresztelésekkel ellentétben a foodpanda mindig a hatályos jogszabályok, illetve a jogalkotó szándéka szerint működött és kíván működni a jövőben is. 

Kapcsolódó cikkeink