A világon másodikként Budaörsön kezdődik meg a Tetra Recart® csomagolóanyag gyártása

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 23. 10:07

A Tetra Pak június 23-án ünnepélyes keretek között felavatta továbbfejlesztett és kibővített csomagolóanyag-gyártó üzemét Budaörsön. Az összesen 14 milliárd forint saját tőkéből megvalósított beruházás eredményeként a budaörsi gyár ezentúl előre laminált öntőnyílással ellátott csomagolást is képes gyártani. Ezzel egy időben új gyártósort helyeztek üzembe, amely – a világon másodikként – júniusban kezdi meg egy innovatív, papír alapú, hőkezelhető csomagolóanyag gyártását, amely konzervgyártó vállalatok számára kínál alternatívát.

tetra pak

A 2012-ben indult és most lezárult, 14 milliárd forint értékű sajáttőke-befektetéssel megvalósított program célja az, hogy a cég mind a fogyasztók, mind az élelmiszer-gyártók elvárásainak megfelelő új csomagolási alternatívákat kínáljon.

A program keretében két fontos területen történt fejlesztés a Tetra Pak budaörsi gyárában. Az üzem a közkedvelt Tetra Brik® Aseptic termékcsalád gyártósorát továbbfejlesztve ezentúl előre laminált öntőnyílással (PLH; Pre-Laminated Hole) ellátott csomagolást is képes szállítani folyékony élelmiszereket gyártó ügyfeleinek. A PLH megoldással ellátott csomagolóanyagokra új generációs csavarzárak – kupakok – kerülhetnek, amelyek a fogyasztók számára kényelmesebb, egyszerűbb használatot jelentenek. Az új megoldások iránti növekvő igényt mutatja, hogy már az indulás évében, 2015-ben a teljes termelési mennyiség 20%-át ilyen típusú csomagolások teszik ki.

Emellett egy új gyártósor üzembe állításával Svájc után a világon második Tetra Pak gyárként Budaörsön is megkezdődik a Tetra Recart® gyártása. Ez az első olyan papír alapú csomagolóanyag a világon, amely lehetővé teszi a feldolgozott és dobozba töltött élelmiszer utólagos hőkezelését. Ez a technológia a hagyományos konzervipari termékek (levesek, szószok, készételek, zöldségek és gyümölcsök), valamint állateledelek számára nyújt költséghatékony és környezetbarát alternatívát. A Tetra Recart könnyebb, helytakarékosabb, olcsóbban szállítható, kényelmesebben nyitható, mint más konzervcsomagolási megoldások, ráadásul 100%-ban újrahasznosítható.

„Ügyfeleinknek egyre élesebb piaci versenyben kell helyt állniuk. Termékeiket nem csak annak minősége, de olyan terméktulajdonságok révén is meg kell különböztetniük versenytársaikétól, mint a csomagolás funkcionalitása, megjelenése és környezetvédelmi jellemzői. Ezzel párhuzamosan a vállalatok zökkenőmentes, hatékony ellátási láncot, pontos kiszállítást és versenyképes árakat is elvárnak” – mondta Charles Héaulmé, a Tetra Pak Európa és Közép-Ázsia klaszterének alelnöke. „Budaörs központi helyet foglal el vállalatunk globális gyártási és logisztikai hálózatában. A gyár fejlesztése nemcsak azt igazolja, hogy az üzemfontos a Tetra Pak számára, hanem azt a stratégiai célunkat is tükrözi, hogy termékkínálatunk folyamatos bővítésével és gyártástechnológiánk fejlesztésével mindig és egyre jobban megfeleljünk ügyfeleink elvárásainak” – tette hozzá Charles Héaulmé.

Kapcsolódó cikkeink