A világ legnagyobb tejexportőrjei

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 04. 25. 11:35

Európa leginkább sajtban, Új-Zéland pedig vajban vezeti le tejfeleslegét, és mindkettő százezer tonnás léptékben készít tejport – olvasható az agrarszektor.hu-n. Kína étvágya megugrott az év első két hónapjában, így a tejátvételi árak szezonális mérséklődése egyelőre csekélynek mondható.

Ha csak az exportált tej értékét nézzük, a három élenjáró uniós tagállam 36 százalékkal múlja felül Új-Zélandot. A kis szigetország mégis figyelemre méltó teljesítményt nyújt, noha ez egyre nagyobb környezeti terheléssel jár a számára. A mintegy a 4,7 millió fős országban 5 millió tejelő tehén dolgozik. A megtermelt tej 80 százaléka a nemzetközi piacra lép. A szigetország exportbevételének már több mint negyedét adja a tejkivitel, és a világ exportpiacán minden ötödik kilogramm tej innen származik. Az Eurostat tejpiaci adataiból az is kiderül, hogy 2018 első két hónapjában Új-Zéland több mint dupla annyi teljes tejport exportált, mint amennyit Európa soványtejporból (269 ezer tonna vs 131 ezer tonna). Európa a tejzsír egy részét sajtgyártásba fekteti, és ennek exportjában játszik meghatározó szerepet a világban. Új-Zéland a tejfeleslegét vaj formájában vezeti le, ebből a termékből a legnagyobb exportőr.

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint Kína vaj- és vajolajimportja 23 százalékkal, a sovány tejporé 22 százalékkal, a teljes tejporé 15 százalékkal, a sajté 3 százalékkal emelkedett 2018 első két hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az Európai Unió vajkivitele – köszönhetően a kínai fogyasztásnak – 26 százalékkal, a sovány tejporé 12 százalékkal nőtt, a sajté viszont csak 3 százalékkal.

Az AKI piaci jelentése szerint a nyerstej termelői ára az Európai Unióban 3 százalékkal emelkedett, míg Új-Zélandon 8 százalékkal, az USA-ban 17 százalékkal csökkent 2018 februárjában az egy évvel korábbihoz képest. Az olasz azonnali (spot) piaci árak továbbra is magasak, a nyerstej kilogrammja 31,5 eurócentet ér. A Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejet átlag 30,5 eurócentért veszik át. Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára márciusban csak 2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, és még mindig 5 százalékkal magasabb volt az előző évi márciusi árszinthez képest (96 Ft/kg). Ugyanakkor a nyerstej kiviteli ára még lejjebb süllyed, és már csak 80,83 forintot ért 2018 márciusában. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink