A vezető világmárkák elkerülik Magyarországot

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 19. 12:50

A legtöbb világmárkát London, Párizs és Moszkva vonzza, ezek a márkák csak kiemelkedő helyszíneken jelennek meg, amilyen Magyarországon jelenleg nincs – közölte a Jones Lang LaSalle nemzetközi ingatlan tanácsadó az MTI-vel.

A Jones Lang LaSalle 150 vezető nemzetközi kiskereskedő jelenlétét elemezte 55 európai piacon, ez alapján készítette el a tíz legvonzóbb európai kereskedelmi célpont mutatóját. Az elemzés rávilágít arra, hogy míg London vonzza a legnagyobb számú nemzetközi kiskereskedőt, addig az USA exportálja a legtöbb márkát, az európai piacon jelen lévők 20 százaléka amerikai.

Jelenleg Magyarország nem elsődleges célpont a nemzetközi márkák részére a régióban. Elsősorban a diszkont láncok, az alacsonyabb és közép kategóriájú márkák keresik a lehetőségeket, de a többség 6-12 hónapra felfüggesztette terjeszkedését a gazdasági helyzetre és a kiskereskedelmi piac nehézségeire hivatkozva – áll a közleményben.

A Jones Lang LaSalle “Nemzetközi Kiskereskedelmi Vonzerő Indexe” élén London, Párizs és Moszkva áll, a Közép-Kelet-európai régióból az első tíz városba egyedül Prága került be, a hatodik helyre. Korábban a szakértők úgy vélték, hogy a nagy márkák Lengyelországban tesztelik a régiós piacot, és csak ha az ott megfelelő, akkor jönnek délebbre.

Számos vezető nemzetközi márka kizárólag kiemelkedő helyszíneken hajlandó terjeszkedni, ennél kevesebbel nem éri be. Ez a trend a prémium elhelyezkedésű üzletek bérleti díjait tovább emeli, míg a másodlagos helyszíneken magasabb az üresedés, illetve csökken a területek iránti kereslet. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink