A versenyhivatalhoz fordul a Demokratikus Koalíció a plázastop miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 15. 12:50

Antiszociálisnak, versenykorlátozónak tartja a tervezett plázastopot a Demokratikus Koalíció és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul miatta. A Gyurcsány-párt úgy véli, aggályos, hogy hírek szerint állami hitellel támogatnák a CBA áruházláncot.

Giró-Szász András kormányszóvivő múlt csütörtökön jelentette be, hogy januártól építési tilalom lép érvénybe a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi egységekre. Ez alól a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést. A plázastop 2014 végéig lesz érvényben.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, független parlamenti képviselő kedden sajtótájékoztatón úgy értékelt: a kormány ezzel versenyelőnyt ad a meglévő kereskedelmi vállalkozásoknak és új szereplők piacra lépését gátolja.

Sajtóhírekre hivatkozva hozzátette, a CBA más kereskedelmi áruházláncok felvásárlására készül, és az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank ezt állítólag hitelnyújtással támogatná.

Vadai Ágnes az ügyben írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, a többi között azt firtatva, összhangban van-e a versenykorlátozás az Európai Unió előírásaival, és előnyös-e az itt élőknek. Véleménye szerint ugyanis az állam kiszorítja a piacról azokat a kereskedelmi láncokat, amelyek Európa-szerte megbízható minőséget adnak alacsony áron, szigorú számviteli szabályok alapján gazdálkodnak és fizetnek adót.

A sajtótájékoztatón – amelyet a CBA egyik budapesti üzlete előtt tartott – azt mondta: a kormány törekvései arra irányulhatnak, hogy “fideszes bolthálózat” jöjjön létre. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a CBA tavaly Ítéletidő – 2010. április 11. feliratú plakátokkal hirdette a parlamenti választás időpontját. A nemzetgazdasági minisztertől arra vár választ Vadai Ágnes, kinek előnyös, ha az állam a verseny korlátozásával és hitellel segíti “annak a kereskedelmi láncnak a térnyerését, amely a sajtóhírek szerint a választási kampányban a Fideszt támogatta”. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink