A Véradók Világnapja alkalmából egy millió doboz tejjel buzdít véradásra az Alföldi Tej és a Magyar Vöröskereszt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 06. 13. 11:18

Minden évben, Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját (WBDD – World Blood Donor Day). A véradományozók és véradók egész éves elkötelezettségét a világ összes országában, ezen a napon ismerik el. A világnap célja, hogy köszönetet mondjon a véradóknak az általuk önkéntesen, térítésmentesen felajánlott véradományokért, valamint felhívja a figyelmet a biztonságos vér és vérkészítmények iránti állandó igényre.

 

Ebből az alkalomból, június 14-től a Magyar Vöröskereszt és az Alföldi Tej együttműködve, 1 millió tejesdoboz oldalán szólít fel a véradásra.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt 2004-ben közösen kezdeményezte, hogy június 14-e – amely Karl Landsteinernek, az AB0 vércsoportot felfedezőjének születésnapja – váljék világszerte a Véradók Világnapjává.
A világnap alkalmából a Magyar Vöröskereszt és az Alföldi Tej 1 millió tejesdobozon juttatja el a véradás fontosságának üzenetét a fogyasztókhoz. A cél az, hogy minél több ember számára világossá váljon: a nyári hónapokban ugyanolyan szükség van a véradókra, mint az év többi szakában. A zökkenőmentes vérellátáshoz ugyanis napi 1800 véradóra van szükség.
A Magyar Vöröskereszt és az OVSZ ezen is számos ponton és a vérellátó intézményeiben szervez véradást. A pontos helyszínek és időpontok a www.veradas.hu és az www.ovsz.hu oldalakon, vagy a „Véradás – Vöröskereszt” ingyenes mobil applikáción keresztül érhetőek el.
„A Magyar Vöröskereszt részéről nagyon szívesen fogadtuk, hogy az Alföldi Tej felületet biztosított számunkra a nyári véradás népszerűsítésére. A véradásszervezés, különösképpen a nyári hónapokban kiemelt helyet kap szervezetünk profiljában. Hálásak vagyunk az Alföldi Tejnek, hogy a biztonságos vérellátás ügye mellé álltak” mondta el Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató helyettese.
A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradás szervezésében. Az elmúlt években több tízezer sikeres véradási eseményt tudhat maga mögött, és a jövőben is elhivatott a biztonságos vérellátás biztosítására.
Jelenleg csak az adhat vért, aki már elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. Nagyon fontos továbbá, hogy két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.
A nyári időszakban a magyar véradásszervezésre kiemelt figyelmet fordítanak, hiszen a vakáció, a szabadságolások, valamint a nagy meleg miatt nehezebb a véradók megszólítása. Éppen ezért a Magyar Vöröskereszt a korábbi évekhez hasonlóan idén is megszervezi nyári véradókampányát, amelyben a véradók önzetlenségét értékes nyereményekkel jutalmazzák. Emellett a humanitárius szervezet idén részt vesz több nyaralóhelyen és olyan nagyobb fesztiválokon, mint az EFOTT, a VOLT vagy a Művészetek völgye.

Kapcsolódó cikkeink