Vendéglátóhelyi forgalmi és HR-adatok 2020-ban

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 07. 05. 08:22

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén is közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. Tegnap a vendéglátás hálózatának jellemzőiről számoltunk be az olvasónak, a jelentésben érintett fő témakörök közül ma az anyag ismertetését a forgalmi és a HR-adatokkal folytatjuk.

A helyzetjelentést idén is Zerényi Károly, az MVI képviselő-testületi tagja állította össze hazai és nemzetközi adatok felhasználásával.

 

 

A vendéglátóhelyi forgalom megoszlása

A vendéglátóhelyi forgalomnak általában 3/4-ét teszi ki az ételforgalom, de a koronavírus-járvány ezen a téren is változást hozott. A korlátozó intézkedések miatt hónapokig csak elvitelre és házhoz szállításra lehetett értékesíteni, ezért jelentősen átalakult a forgalom megoszlása. 2020 végén a forgalom 86,89%-át adta az ételforgalom, ami több mint 12%-pontos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel párhuzamosan az alkoholtartalmú italok aránya 3,43%-ra, az alkoholmentes italoké 6,6%-ra csökkent. A forgalom 2,65%-át a kávé, 0,42%-át az egyéb termékek adták.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás létszámadatai és a keresetek alakulása

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (I) nemzetgazdasági ágban 2020-ban 177 ezer főt foglalkoztattak (közel ¾-üket a vendéglátásban), amely a nemzetgazdaság egészéhez viszonyítva 3,8%-ot tett ki. Az (I) nemzetgazdasági ágban foglalkoztatottak száma 2020-ban a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt 8,5%-kal volt kevesebb az előző évi 193 ezer főhöz viszonyítva. A foglalkoztatottak száma a nemzetgazdaság egészében 1%-kal csökkent.

  1. ábra

A foglalkoztatottak száma a világjárvány első hullámában (2020. II. negyedév) több mint 35 ezerrel csökkent, azonban az alapvetően jó nyári szezonnak köszönhetően nagyrészt visszarendeződött a dolgozói létszám. Az év végére, illetve a második hullám kezdetére már csak nagyjából 10 ezerrel kevesebben dolgoztak a szektorban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az újabb korlátozó intézkedések miatt ismét csökkenni kezdett a foglalkoztatottak száma, így 2021 I. negyedévében mintegy 50 ezerrel kevesebben dolgoztak az azt megelőző évek azonos időszakához képest.

Az (I) nemzetgazdasági ágban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2020-ban 250 ezer forint volt, a fizikai foglalkozásúak 219 ezer, a szellemi foglalkozásúak 354 ezer forintot kerestek. Összességében a havi bruttó átlagkereset 4,7%-kal volt magasabb a 2019-es 240 ezer forinthoz képest. Ugyanakkor a nemzetgazdasági ágak közül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete (a szociális ellátás után) továbbra is a második legalacsonyabb, a nemzetgazdasági átlag (404 ezer forint) 62%-a.

A vendéglátásban az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2020-ban 233 ezer forintot tett ki (fizikai 214 ezer; szellemi 320 ezer), amely 6,3%-kal volt magasabb az előző évinél és a nemzetgazdasági átlag 58%-ának felelt meg.

A havi nettó átlagkereset 2020-ban a teljes nemzetgazdaságban 268 ezer (fizikai 195 ezer; szellemi 341 ezer), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 167 ezer (fizikai 145 ezer; szellemi 236 ezer) forint, a vendéglátásban pedig 155 ezer (fizikai 142 ezer; szellemi 213 ezer) forint volt.

A munkaerőhiány alakulása a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén

A munkaerőhiány alakulása részben az üres álláshelyekre vonatkozó adatok ismeretében vizsgálható. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén negyedévenkénti bontásban figyelemmel kísérhető az üres álláshelyek számának és arányának változása.

A koronavírus-járvány megjelenését követő korlátozások eredményeképpen jelentősen csökkent az üres álláshelyek száma és aránya a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén. 2020 I. negyedév végén a szektorban az üres álláshelyek száma 1000 alá csökkent, aránya pedig 1%-ra esett vissza. A nyári szezon előtt megugrott az üres álláshelyek aránya, azonban az újabb korlátozások miatt az év hátralévő részére ismét 1% körüli szintre esett vissza. A vendéglátóhelyek újranyitását követően viszont újra jelentős munkaerőhiánnyal kell számolni az ágazatban.

 

 

Kapcsolódó cikkeink