A vártnál több búza lett az EU-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 20. 11:25

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legutóbbi piaci jelentéséből kiderül, hogy a korábban jelzettnél több búza termett az Európai Unióban. A Tallage francia piacelemző vállalat által 147,5 millió tonnára prognosztizált kibocsátás alig kétmillió tonnával marad el a tavalyitól. Jóslatuk szerint Oroszország és Ukrajna együttesen 36,5 millió tonna búzát értékesíthet a világpiacon a 2015/2016. évi szezonban.

Magyarországon szeptember második felében az AKI PÁIR adatai szerint az étkezési minőségű búza áfa és szállítási költség nélküli tonnánkénti termelői ára 48,9 ezer forint, a takarmánybúzáé 44,5 ezer forint volt.

Az északi féltekén elkezdődött a kukorica betakarítása. A bővülő kínálat ellenére egyelőre a főbb termelő és importőr országok 2014/2015. gazdasági évinél kisebb kibocsátásáról szóló hírek áremelő hatása dominál a világpiacon. A chicagói árutőzsdén a szeptember második felében, a hónap elejénél négy százalékkal magasabb szinten, 150 dollár/tonna körüli áron jegyezték a terményt a legközelebbi lejáratra. Magyarországon a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint 1,137 millió hektárról hatmillió tonna kukoricát takaríthatnak be a gazdák az idén. Ez az idei szélsőségesen száraz és meleg időjárás miatt a 2014. évinél 36 százalékkal kisebb mennyiség lehet.

***

A KSH adatai szerint Magyarország borexportja mennyiségben nyolc százalékkal, értékben 11 százalékkal emelkedett 2015 első félévében az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A külpiaci értékesítés nagyobb hányadát a lédig borok (60 százalék) tették ki. A palackozott borokból 14 százalékkal, a lédig borokból csaknem öt százalékkal szállítottunk ki többet az országból a vizsgált időszakban. Magyarország lédigbor-kivitelének 37 százaléka Németországba, 31 százaléka Csehországba, 13 százaléka Szlovákiába és hét százaléka az Egyesült Királyságba irányult. A palackos borok 30 százaléka Csehországba, 28 százaléka az Egyesült Királyságba és 23 százaléka Szlovákiába került. A nemzetközi borpiacon a magyarországi fehérborok vásárlását részesítették előnyben (81 százalék) a vörös- és rozéborokkal szemben.

***

Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 74,81 forint/kg volt 2015 augusztusában, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos hónapjának átlagárához képest. A zsírtartalom 0,02 százalékpontos és a fehérjetartalom 0,04 százalékpontos javulása hozzájárult a nyers tej árának kismértékű növekedéséhez augusztusban, a júliusihoz képest. A nyers tej kiviteli ára 83,89 forint/kg volt augusztusban, egy év alatt 23 százalékkal esett, és 12 százalékkal haladta meg a belpiaci árat.

A KSH adatai szerint Magyarországon a tej és tejtermékek exportjának árbevétele 10 százalékkal, 40,2 milliárd forintra, az import értéke 9 százalékkal, 46,5 milliárd forintra csökkent 2015 első félévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A behozatal értéke 16 százalékkal volt magasabb a kivitel árbevételénél. A külkereskedelmi egyenleg továbbra is negatív maradt, értékben 2013 óta másodszor romlott (3 százalékkal) az előző év hasonló időszakához képest.

Kapcsolódó cikkeink