A vártnál kevesebb lehet a búzatermés

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 22. 11:20

A megyei és az országos növényvédelmi hatóságok is vizsgálják azt az egyelőre ismeretlen, a kalász kifehéredésével járó elváltozást, amelyet Békés megyében az őszi búzánál figyeltek meg, és amely 10-50 százalékos terméscsökkenést is okozhat – hangzott el az első Békés megyei aratási bizottsági ülésen, hétfőn Békéscsabán.

buza

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának általános alelnöke az ülésen elmondta: a jelenség mellett másodlagos károsodásként néhol a fuzárium is megjelenhet.
Hangsúlyozta: a fehéredés a kalászoknak csak egy részét károsítja, épp ezért nehéz mind a várható termésmennyiséget, mind a termésminőséget megbecsülni. Azt sem tudják jelen pillanatban megmondani, hogy étkezési vagy takarmánybúza lesz-e a károsodott táblákból. Hozzátette: a gyomaendrődi, a békéscsabai és a szeghalmi járásban sárgarozsda megjelenését is jelezték a gazdák, ám csak kis mennyiségben, ami úgy néz ki, nem okoz nagy problémát. Kozsuch Kornél elmondta: kedvező időjárás esetén a jövő hét második felében megkezdődhet a megyében 98 ezer hektáron termelt őszi búza betakarítása. Hozzátette: az őszi csapadékhiány és a tavaszi belvíz miatt csökkent 100 ezer hektár alá a vetésterület.

Őszi árpát Békés megyében 12,5 ezer hektáron termelnek, ott is szórt termésátlagok várhatók, a szakemberek 4,5 tonnás hektáronkénti termésátlagot becsülnek előzetesen. Az őszi árpa betakarítása a megye minden járásában megkezdődött, eddig 20 százalék körüli arányban takarították be a gabonafélét – ismertette az alelnök. A repce betakarítása körülbelül öt százalékon áll, hektáronként két tonnás termésátlagot vetítenek előre; a magborsóból már 10 százalékos betakarításnál tartanak, a termésátlag szintén két tonna körül alakul hektáronként.

Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet vezetője az ülésen elmondta: tárolási gondokkal várhatóan nem kell szembenézniük a Békés megyei gazdálkodóknak. Véleménye szerint a felvásárlási árak az étkezési búzánál tonnánként 44-45 ezer, az őszi árpa esetén 36-38 ezer forintra várhatóak, és ez szerinte az aratás befejeztéig nem is fog módosulni. Hozzátette: a takarmánybúza felvásárlási ára szerinte az árpáéhoz fog igazodni, esetleg 1-2 ezer forinttal lehet magasabb annál. Fári Zoltán, a Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője az ülésen elmondta: a pocok az előző évtől eltérően idén várhatóan nem okoz jelentős kártételt. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy a hörcsög ellen érdemes kiemelten védekezniük a gazdáknak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink