EU: tagállami hatáskör a GMO-s növények termesztése

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 13. 11:31

A V4+4 mezőgazdasági miniszteri találkozón a résztvevők pénteken Budapesten üdvözölték azt az uniós döntést, hogy a GMO-s növények termesztésével kapcsolatban a tagállamok saját hatáskörben rendelkezhetnek – emelte ki a földművelésügyi miniszter a találkozót követő sajtótájékoztatón. Fazekas Sándor hozzátette: ez a magyar agrárdiplomácia jelentős sikere.

zoldseg

A V4+4 – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia (V4), Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia (+4) – mezőgazdasági minisztereinek egynapos találkozóján szó volt még a fordított adózást és a zöldség-gyümölcs ágazatot érintő kérdésekről is.

Fazekas Sándor beszélt arról, hogy a fordított adózás a fekete kereskedelmet és az áfa-csalást hivatott visszaszorítani, de most csak szűk körben alkalmazható. Az adócsalásnak ez a formája különösen Romániában Bulgáriában, Magyarországon és Szlovákiában fordul elő, és itt vet fel gondokat – jegyezte meg a tárcavezető. Ezért megoldást kell találni a kereskedelem fehérítésére, így védve a gazdákat és az adófizetőket. Javasolták, hogy a következő, szlovák elnökségi időszakban a pénzügyminiszterek tanácsa behatóbban foglalkozzon ezzel a témával.

A zöldség-gyümölcs szektorra vonatkozó napirend keretében pedig egyetértés volt abban, hogy a termelői szerveződéseket kell erősíteni az uniónak, különösen az újonnan csatlakozott tagországokban. Ehhez szükséges a megfelelő anyagi források biztosítása is. E kérdéssel kapcsolatban korábban tíz uniós tagállam alakította ki álláspontját, és ennek támogatását a mostani találkozón megerősítették a jelenlévők.

A magyar elnökség lezárult és a V4-ek elnökségi feladatait Szlovákia veszi át. Az MTI kérdésére Fazekas Sándor elmondta: a mezőgazdaság a V4-országokban viszonylag stabil. Az pedig, hogy az unió Közös Agrárpolitikájában a magyar és más V4-országok érdekeit lehetett képviselni, az összefogásnak is köszönhető, hiszen a V4-ek egy jelentős országcsoportot jelenítenek meg. A V4-ek érdekei ugyanis hasonlóak ezen a területen. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink