A tejtermékek feldolgozói értékesítési ára stagnált vagy csökkent
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2024 májusában az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal emelkedett, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 164,01 forint/kilogramm volt 2024 júniusában. A zsírtartalom 0,08, a fehérjetartalom 0,05 százalékpontos romlása és az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára nem változott számottevően 2024 júniusában a 2024. májusihoz képest, és 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. Az AKI PÁIR adatai szerint 2024 júniusában az előző hónaphoz képest a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej, a tejföl és az adagolt vaj feldolgozói értékesítési ára nem változott, míg az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (–1 százalék), a trappista sajt (–2 százalék), a gyümölcsös joghurt (–4 százalék) feldolgozói értékesítési ára csökkent. A KSH adatai szerint a gyümölcsös joghurt és a trappista sajt fogyasztói ára (egyaránt +1 százalék) nőtt, az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej stagnált, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej, a 20 százalék zsírtartalmú tejföl és az adagolt vaj (egyaránt –1 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej (–2 százalék), a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (–3 százalék) fogyasztói ára csökkent ugyanebben az összehasonlításban.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Minőség és innováció a tejiparban
Az Alföldi Tej Kft. termékein a KMÉ-védjegy nemcsak presztízs, hanem…
Tovább olvasom >Tejtermelés és feldolgozás: az Európai Uniótól a magyar trappistáig
Az Európai Unió tejtermelése 2023-ban elérte a 160,8 millió tonnát,…
Tovább olvasom >Új helyszínen várja az érdeklődőket a Nébih Farm
Decembertől megnyitotta kapuját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megújult Nébih Farm,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tizenkilenc havi mélyponton a GKI konjunktúra indexe
Az idei év első hónapjában folytatódott az enyhén negatív trend:…
Tovább olvasom >Megvan az itthoni vendéglátóipari költés lélektani határa
Többek között ez is kiderül abból a reprezentatív kutatásból, amely…
Tovább olvasom >Újratervezésben élik mindennapjaikat a vezérigazgatók
A világ vezérigazgatóinak közel 60%-a arra számít a következő 12…
Tovább olvasom >