A tejtermékek feldolgozói értékesítési ára 2–6 százalékkal nőtt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 161,98 forint/kilogramm volt 2023 decemberében.
A zsírtartalom 0,07, a fehérjetartalom 0,03 százalékpontos javulása és az alapár 1 százalékos növekedése mellett a nyerstej átlagára 2 százalékkal emelkedett 2023 decemberében a 2023. novemberihez képest, és 27 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától.
A nyerstej felvásárlása 2023 decemberében az előző havi mennyiséget 6 százalékkal, a 2022. decemberit pedig 2 százalékkal haladta meg.
Az AKI PÁIR adatai szerint 2023 decemberében az előző hónaphoz képest az adagolt vaj (+6 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej (+5 százalék), a trappista sajt, a gyümölcsös joghurt és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej (egyaránt +3 százalék), a tejföl és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej (egyaránt +2 százalék) feldolgozói értékesítési ára emelkedett. A KSH adatai szerint az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszanfriss) tej fogyasztói ára (+2 százalék) nőtt, a 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszanfriss) tej, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej, valamint az adagolt vaj ára stagnált, míg a trappista tömbsajt és a gyümölcs joghurt (egyaránt –3 százalék), továbbá a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (–4 százalék) fogyasztói ára csökkent ugyanebben az összehasonlításban.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Csökkenő hozamvárakozások a főbb kukoricatermelő tagországokban
A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) júliusi projekciójában a 2024/2025. gazdasági évit 4…
Tovább olvasom >Emelkedtek a borárak 2025 első felében
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön…
Tovább olvasom >30 százalékkal drágult az étkezési tojás az év első felében
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) a tojás…
Tovább olvasom >További cikkeink
OKSZ: Átlátszó szőnyeg alá söpri az inflációt az árrésstop
A lakosság háromnegyede szerint emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, és ebben…
Tovább olvasom >Védelmet kapnak a húskészítmények elnevezései – irányt mutat az Európai Bizottság új javaslata
Újabb lépést tesz az átláthatóbb és tisztességesebb élelmiszerpiac irányába az…
Tovább olvasom >Dübörög a dinnyeszezon, elindult a kampány
Idén is elindult a nyár egyik legkedveltebb gyümölcsének, a hazai…
Tovább olvasom >