Áfacsökkentést szorgalmaz a Tej Terméktanács

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 27. 11:55

A Tej Terméktanács szerint a tejágazat megsegítéséhez az első és legfontosabb lépés a fogyasztói tej általános forgalmi adójának (áfa) 5 százalékra csökkentése, ezt tartalmazza az a javaslatcsomag is, amelyet már az elmúlt év novemberében átadtak a kormánynak – mondta el a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

tej-

Mélykuti Tibor jelezte: a fogyasztói tej és a tejtermékek zöme jelenleg a 18 százalékos áfa-kategóriába tartozik, csupán a desszert termékeket terheli a 27 százalékos áfa.

A szakmaközi szervezet elnöke kiemelte: a költségvetés megkímélése érdekében csak a fogyasztói tejekre – ultrahőkezelt (UHT) tejekre, friss tejekre – kérték az áfacsökkentést.

Mélykuti Tibor szerint a tej áfájának csökkentése révén az áfacsalások mértéke is visszaszorulna, ugyanis Magyarországon az UHT tejjel történik a legnagyobb mértékű áfacsalás. Az országba érkező tejeknél mintegy 200 millió literhez köthető áfacsalás, ez nagyságrendileg eléri a 6-7 milliárd forintot – tette hozzá.

A szakmaközi szervezet előzetes számításai alapján a fogyasztói tej áfájának lecsökkentése a költségvetés számára 12 milliárd forint kiesést eredményezne. Azonban ha az országba illegálisan érkező 200 millió liter tejet a magyar ipar tudná előállítani, ezt a költségvetési kiesést kompenzálnák a befizetett adók – vélekedett a szervezet elnöke.

A tejágazat helyzetét jellemezve arra is rámutatott, hogy napjainkban a magyar tejtermelőket csak a támogatások tartják életben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink