A tej lesz az első GMO-mentes magyar élelmiszer

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 08. 14. 11:47

Az import takarmányszója kiváltásával GMO-mentes élelmiszer lesz a tej – jelentette be Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára pénteken Hajdúböszörményben.

tej_uj

Hozzátette: az évi 700-750 ezer tonnára tehető szójaimport kiváltásához Magyarországnak új fehérje programra van szüksége.

Az FM kutatóintézeteiben fejlesztik ki azt a takarmányfélét, amely már jövőre helyettesítheti a szóját, és nem drágítja, hanem olcsóbbá teszi a tejtermelést – ismertette az államtitkár a Hajdúsági Expo keretében rendezett Portfolio Kelet-magyarországi Agrárfórumon.

Nagy István arról is beszélt, hogy az orosz embargó és a tejkvóta feloldása nyomán kialakult helyzetet nem oldja meg, ha pénzt ad a kormány, az ágazat problémáin csak hosszú távú intézkedésekkel lehet javítani.

Ennek érdekében a termelők közötti, illetve a termelők és a fogyasztók közötti együttműködést sürgette az FM államtitkára.

Nagy István példaként említette a meggytermelők idei összefogását, akik nem engedtek a felvásárlók nyomásának és nem 50, hanem 100 forintért adták el a meggy kilóját.

Kiemelte: a tejágazat komoly válsággal küzd, minden intézkedés létkérdés ezen a területen. A legsürgetőbb feladatnak a készletezés megoldását nevezte: Magyarország nem úszhatja meg egy komoly tejporító (tejporgyár) felépítését – mondta.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a tejporgyártás mellékterméke a vaj, amit újra “be kell illeszteni a táplálkozási sorba”.

A lakosság azzal segíthet a külföldi konkurenciát legyőzni, ha a boltban a magyar tejet, a magyar vajat, a magyar sajtokat választja – jegyezte meg.

Az FM parlamenti államtitkára végezetül felhívta a figyelmet, hogy már csak egy napig, augusztus 15-ig lehet a mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszerbe jelentkezni, amelyben egy gazda 1250 euró támogatáshoz juthat évente. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink