A Tanyafejlesztési Program segítségével újult meg a gyulai piac

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 07. 18. 11:02

Létjogosultságuk van Magyarországon a helyben előállított termékeket kínáló piacoknak, mert a közösségeknek ismét fontos, hogy helyben megtermelt mezőgazdasági termékekhez és jó minőségű élelmiszerekhez jussanak – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára szerdán Gyulán, a Tanyafejlesztési Program támogatásával felújított piac átadó ünnepségén.

Budai Gyula kiemelte: az előző kormányok alatt sorra zártak be a piacok, helyükre bevásárlóközpontok és plázák épültek; a folyamat három év alatt megfordult.

Az államtitkár szólt arról, hogy a múlt héten megjelent az új Tanyafejlesztési Program pályázati felhívása, a támogatási keretre az önkormányzatok az állam kilencven százalékos támogatása mellett tanyasi termékek piacra jutását segítő projektekkel is pályázhatnak.
Budai Gyula a kormány egyik legsikeresebb programjának nevezte a Tanyafejlesztési Programot, amely mintegy háromezer tanyán élő ember számára nyújt felzárkózási lehetőséget. A program 2010-ben egymilliárd forinttal indult, a nagy érdeklődés miatt a kormány a keretösszeget 2012-ben 1,5 milliárdra emelte, 2013-ban pedig kétmilliárdra. A tanyán élő emberek életminőségének javítására 2013. decemberig 4,5 milliárd forint hazai forrás jut.

Görgényi Ernő (Fidesz), Gyula polgármestere az átadó ünnepségen közölte: az önkormányzat a turizmus mellett kiemelt figyelmet szentel a mezőgazdaságnak, különösen a helyi termékeket előállítóknak, kisebb és nagyobb termelőknek, s a maga eszközeivel segíti őket az értékesítésben.

A piac felújítása mintegy 24 millió forintba került, a beruházás a város életében legalább annyira fontos, mint a jelenleg kivitelezés alatt álló milliárdos fürdőfejlesztés. A piac Gyulán évszázadok óta meghatározó közösségi tér, összekötő kapocs a helyi polgárok és a termelők között – mondta a polgármester.

Az ünnepségen részt vett Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, aki példaértékűnek nevezte, hogy a piacfelújítás négy hónap alatt befejeződött.

A területen új közlekedési utak létesültek, 750 négyzetméteren kicserélték a burkolatot, 914 négyzetméteren új szegélyeket raktak le, felújították a piac földalatti vezetékrendszerét és informatikai kábeleket fektettek le, a régi betonasztalok egy jelentős részét rozsdamentes, korszerű fémasztalokra cserélték.

A beruházás 24 millió forint összköltségéből 10,5 millió forint volt az önkormányzati önerő, a többi vissza nem térítendő támogatás a Tanyafejlesztési Programból. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink