A számla megérkezett! – írta ki egy olasz bár

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 21. 10:39

Ahogy a legtöbb cégnek Európában, Olaszországban is komoly gondot okoz a többszörösére nőtt energiaárak kigazdálkodása. A nagy gyáraktól a kis kávézókig azt számolgatják a tulajdonosok, hogy be kell-e zárniuk. Egy teraszos vendéglátóhely kirakatába “A számla megérkezett!” feliratot függesztett ki az üzemeltető, jelezve, hogy miért egyre drágábbak a kínált ételek és italok – írja az Euronews.

Sok vendéglátós “kivégzésként” tekint az áremelkedésre

Laura Ramoni bártulajdonos mondja, hogy egy felakasztott babát is kitett a felirat mellé. Egy bizonyos szintű drágulás után már nem áremelkedésről, hanem kivégzésről van szó, utalt az energiaárakra.

A mozgástér más és más a cégtípusok esetében, de mindenképp szűkül egy szakértő szerint. Nathalie Tocci, az olaszországi Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója magyarázza, hogy a legtöbb most azon múlik, hogy milyen megoldásokat találnak a cégvezetők az új helyzetben. Ott, ahol a legszűkebb vagy egyáltalán nincs mozgástér, nem kerülhetők el a magas árak miatti leállások és bezárások, legyen szó az energia vagy a tevékenységhez szükséges alapanyagok árának emelkedéséről. Sok cég most éri el azt a fázist, amikor már nem tudja leplezni a nehézségeit.

A vállalatok nehézségei nem csak a termékek és szolgáltatások árának emelkedésében vagy hiányában érzékelhetők, hanem a munkaerőpiacon és áttételesen az egész gazdaságban, tette hozzá az elemző.

Kapcsolódó cikkeink