A szakmai szervezetek nem helyeslik az új vendéglátóipari kategorizálást
A szaktárca a funkció szerint besorolást javasolja, 22 új kategóriát hoznának létre.A melegkonyhás üzleteknél nyolc (a restauranttól a csárdán
át a kifőzdéig), a nem melegkonyhásoknál öt (a büfétől a szendvicsbáron át a
pecsenyesütőig), az italboltoknál négy, a cukrászatiaknál pedig öt kategória
váltaná fel.
A gazdasági tárca úgy véli, a tervezet jobban megfelel a
nemzetközi gyakorlatnak és életszerűbb a mostani szabályozásnál. Egy vendéglátóhely
több besorolást is alkalmazhat, és azt a jövőben nem kellene bejelenteni az
illetékes hatóságnak. A jövőben még a működés megkezdése előtt a tulajdonos
kötelezettsége lenne üzletének a megfelelő kategóriába sorolása, minősítése.
Ezzel csökkennének az adminisztrációs terhek és az azzal járó költségek,
továbbá a nyitáshoz szükséges idő is lerövidül, így a vállalkozások korábban
kezdhetik meg a működésüket – állítja a szaktárca.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csak a mentes
Februárban ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont az idén 6. alkalommal…
Tovább olvasom >MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >Szakácsolimpia
A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban zajlott le…
Tovább olvasom >