A szakmai szervezetek nem helyeslik az új vendéglátóipari kategorizálást
A szaktárca a funkció szerint besorolást javasolja, 22 új kategóriát hoznának létre.A melegkonyhás üzleteknél nyolc (a restauranttól a csárdán
át a kifőzdéig), a nem melegkonyhásoknál öt (a büfétől a szendvicsbáron át a
pecsenyesütőig), az italboltoknál négy, a cukrászatiaknál pedig öt kategória
váltaná fel.
A gazdasági tárca úgy véli, a tervezet jobban megfelel a
nemzetközi gyakorlatnak és életszerűbb a mostani szabályozásnál. Egy vendéglátóhely
több besorolást is alkalmazhat, és azt a jövőben nem kellene bejelenteni az
illetékes hatóságnak. A jövőben még a működés megkezdése előtt a tulajdonos
kötelezettsége lenne üzletének a megfelelő kategóriába sorolása, minősítése.
Ezzel csökkennének az adminisztrációs terhek és az azzal járó költségek,
továbbá a nyitáshoz szükséges idő is lerövidül, így a vállalkozások korábban
kezdhetik meg a működésüket – állítja a szaktárca.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >Szállodák a fenntarthatóságért
Becslések szerint a kereskedelemben keletkező élelmiszer-pazarlás 10%-áért a szállodák felelősek…
Tovább olvasom >