A szakma kovásza!
Nyáron érkezett félidejéhez a KOVÁSZ program, résztvevői keresve sem találhattak volna jobb lehetőséget szakmai bemutatkozásra, mint az ipartestület által kiírt versenyeken való megmérettetés.
Nos, az eredmények magukért beszélnek!
Az Ipartestület hagyományosnak mondható Magyarország tortája versenyén három, a KOVÁSZ projektben részt vevő tehetséges fiatal állt a rajthoz: Drávai Dávid, Szivós Zita, Benczur Sándor, mindhárman oklevelet kaptak – mondta el büszkén Vojtek Éva projektfelelős.
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) süteménymustráján a feladat olyan édesség készítése volt, amely a Bibliában megemlített, illetve az abban a korban fellelhető alapanyagok felhasználásával készül. A fiatalok egy nagyon izgalmas és számos kreatív ötletet felmutató workshop keretén belül mutatták be, milyen édességeket lehet készíteni e szigorú megkötésekkel. A megmérettetést Andrész Petra, Benczur Sándor, Csuta Rita, Drávai Dávid, Ferenczi-Roszkopál Gréta, Sitkei Balázs, Szivós Zita vállalta, közülük hárman is bekerültek a „nagyok” versenyébe.
A tavaszi szezon záróeseményére Szombathelyen került sor, ahol egy üzemlátogatás és egy macaronbemutató gazdagította a résztvevőket. Mészáros Gábor tulajdonos-mestercukrász a majd 100 éves, többgenerációs cukrászda történetéről mesélt, példát is mutatva ezzel hallgatóinak, hogyan lehet évtizedeken keresztül megőrizni a szakma becsületét.
Délután első mestere, Varga Ádám ismertette meg a fiatalokat a macaronkészítés fortélyaival.
Eljött az őszi iskolai szezon a KOVÁSZ életében is. Szeptember 2-án a pszichológiai tréning érdekes témakörrel bővült: Fülöp Kata tréner külön fejezetet szentelt a koronavírus kommunikációs hatása elemzésének. Íme néhány a felmerült témák közül: a non-verbális kapcsolatok fejlődése, a biztonságos távolságtartás jellemzői és hatásai, az üdvözlési szokások változásai. Levezetőként csoportos ügyességi játékok és logikai helyzetgyakorlatok váltották egymást, melyekben az együttműködés kapott kiemelt szerepet.
Délután Rimóczi László grillázsmester segítségével ismerkedtek a fiatalok a grillázskészítés rejtelmeivel; elsősorban a dekorációs jellegű formák alakítgatásával, majd a formában készített figurák előállításával. A grillázs is jelentős változáson ment keresztül az évek során. A hagyományos diót ma már egyéb olajos magvak is helyettesíthetik, jelentős változást hozva a kínálatban. Kedveltek lettek a szezámmagos, napraforgómagos termékek – főleg apró csemegék formájában.
A programnak azonban nem volt itt vége, hiszen ezen a napon rendezték a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a KOVÁSZ program sajtótájékoztatóját, ahol bemutatkoztak a program fiataljai, majd kezdetét vette a NEK süteményparádé. Az eseményen Vojtek Éva ötletgazda és Erdélyi Balázs, az Ipartestület szakmai elnöke mellett részt vett Gőbel Ágoston, a NEK kommunikációs munkatársa, Karl Zsolt cukrászmester, a nyertes sütemény megalkotója, és persze a versenyen részt vevő fiatalok. A három döntőbe jutó KOVÁSZ-os közül Benczur Sándor és Csuta Rita a megalkotott finomság bemutatására is vállalkozott.
Rita előadásában megtudhattuk, hogy hogyan épül fel egy termék előállításának rendszere, a gondolattól a kivitelezésen át a hozzákapcsolódó értékesítési tervig. Sándor különdíjas termékét nemcsak vásárlói kóstolhatják Hódmezővásárhelyen, de a NEK díszvacsoráján is felszolgálták a külföldi egyházi méltóságoknak. Karl Zsolt nagy meghatottsággal ajánlotta a hallgatóság figyelmébe aszalványokat tartalmazó finomságát, a verseny győztesévé választott Egy falat mennyországot. //
Kapcsolódó cikkeink
SweeTEN 4.0
Újabb mérföldkő az ipartestület tehetséggondozó tevékenységében: a Nemzeti Tehetség Program…
Tovább olvasom >Ízek kavalkádja
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” fantázianevű torta viselheti…
Tovább olvasom >Év Fagylaltja 2024
Kecskemét adott helyszínt az idei Év Fagylaltja versenynek, amelyen a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Az idei első félévben is töretlenül bővült a globális hotelipar
Az előző év kiugró eredményeihez képest is képes volt tovább…
Tovább olvasom >